{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

MAMI, OČI! KDAJ GREMO V ŽIVALSKI VRT?

  • 8. 12. 2013
  • simplyClever
  • Družina

Žirafe, lemurji ali kuščarji? Če bi hoteli na-šteti vse od skorajda 5000 vrst, ki so na ogled v živalskem vrtu v Pragi na Češkem, bi porabili veliko časa. Vabljeni torej v enega najlepših živalskih parkov na svetu.

 

Foto: Zoo Praga

Vletu  2007  je  praški  živalski vrt dobil nagrado za sedmi najboljši živalski vrt na svetu. To sploh ni kar tako, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da je leta 2002 doživel katastrofalno poplavo, ki je namočila več kot polovico območja.

Sledila je največja evakuacija živali v zgodovini. Toda ravno zaradi te nesreče in popravil je Zoo v Pragi postal eden izmed najmodernejših  in  živalim  ter obiskovalcem najprijaznejših živalskih vrtov, kar jih boste kdaj obiskali!

DOM, KI JE ZRASEL IZ LJUBEZNI

Kako se je vse skupaj začelo? Z romantično pobudo, poroko habsburškega  princa  Rudolfa in princese Štefanije iz Belgije.

Dejanska uresničitev njunega poročnega darila se je nekoliko zavlekla, saj se nikakor niso mogli zediniti o lokaciji. Nazadnje je češki veleposestnik, gospod Svoboda, udaril po mizi in košček zemlje poleg graščine Troja na severu Prage podaril prav z zahtevo, da se tam zgradi živalski vrt. In tako je praški Zoo septembra 1931, točno petdeset let po poroki kraljevskega para, odprl vrata obiskovalcem. Prebivalci so se hitro začeli množiti, med prvimi so bile večinoma bivše cirkuške živali. Med drugo svetovno vojno so tu našle zavetišče tudi nekatere živali iz bombardiranega Berlina. V tistem času so v praškem živalskem vrtu prvi na svetu vzredili polarnega medveda v umetnem okolju.

PRIJATELJSKA NAVEZA S KITAJSKO

Komunistični povojni režim v takratni Češkoslovaški je pomenil dobre odnose z Ljudsko republiko Kitajsko. Ti so se kazali tudi v nekaj eksotičnih premikajočih se darilih, ki jih je v češko prestolnico poslal pekinški živalski vrt: od rdečega pande in leoparda do sibirskega tigra. Živalski vrt v Pragi je obenem najpomembnejši hranitelj ogrožene vrste azijskega divjega konja pasme przewalski, ki je bila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja skoraj iztrebljena. Sedemdeset odstotkov teh konjev, ki jih  vračajo  v divjino,  ima  v svojem rodovniku praškega prednika.

KAKO DO TJA?

Živalski vrt je iz središča Prage zlahka dosegljiv z javnim mestnim prevozom. Leži ob končni postaji avtobusa številka 112, ki ga ujamemo na metrojski postaji Nádraží Holešovice. Avanturisti si lahko izlet vsaj v eno smer popestrite z vožnjo na ladjici po reki  Vltavi,  ki vas  iz  centra v dobri uri zapelje prav do vhoda živalskega vrta in spotoma ponudi unikatno spoznavanje Prage z rečne perspektive. Če pripotujete z avtom (ali celo s kolesom!), imate zagotovljena parkirna mesta.

ZAKAJ JE TAKO POSEBEN?

Vsak ponedeljek je vstop mogoč le za eno češko krono ali približno 0,04 evra. A pozor, vsak mesec to velja za drugo skupino ljudi; marca je bil popust namenjen nosečnicam. Izleta v živalski vrt se lahko udeleži tudi družina s pasjim ljubljenčkom, če ga le uspe obdržati na povodcu.

V nekaterih predelih je obiskovalcem omogočena brezplačna internetna  povezava.  Ko  vaši najmlajši omagajo, si lahko zastonj  izposodite  voziček.  Na območju vrta je tudi nekaj restavracij s pravimi češkimi knedlički, golažem, vrčkom piva ali kozarcem kofole: češke kokakole.

PESKOVNIK IZ FOSILOV

Ena izmed lokalnih posebnosti  je  tudi  žičnica  s  pisanimi sedeži, med spodnjim in zgornjim delom kar 65 hektarjev velikega območja. Skozi živalski vrt vas popelje tudi vlakec, najmlajšim pa je namenjen poseben otroški  tramvaj. Zanimiv je dostop do 18, 5 metra visoke razgledne točke. Med novimi pridobitvami je tudi paleontološki  peskovnik, v katerem lahko otroci raziskujejo fosile izumrlih živali.

PRIHAJA POMLAD!

V živalskem vrtu je bilo 31. decembra 2012 preštetih 4804 živali in 696 različnih vrst! A število je že naraslo, saj je praški zoo po več kot osemdesetih letih obstoja prvič dobil slonjega mladička in po dolgih dvainštiridesetih letih ponovno tudi mladička močno ogroženega  sumatranskega orangutana. Ne samo to, v letu 2013 naj bi bila dokončana tudi vsa popravila, potrebna zaradi poplav. Letošnja pomlad je tudi bolj kot kadar koli primerna za obisk praškega živalskega vrta!

Sorodni članki