{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Reli Monte Carlo: 40 let od zmage

  • 16. 1. 2017
  • simplyClever
  • Reli
  • Zgodovina

Ko se bo ekipa ŠKODA Motorsport znašla na štartu letošnjega relija Monte Carlo, kjer bo začela z obrambo naslova WRC 2, bo počastila tudi spomin na legendarni uspeh znamke s krilato puščico izpred 40 let. ŠKODA namreč praznuje 40. obletnico legendarne zmage na reliju Monte Carlo! Tovarniška ŠKODA FABIA R5 bo tako odeta v podobne rdeče in modre črte, kot so bile značilne za zmagovalni dirkalnik iz leta 1977.

Pred štirimi desetletji sta namreč Vaclav Blahna in njegov sovoznik Lubislav Hlavka (Češka) s svojim dirkalnikom ŠKODA 130 RS zmagala v razredu do 1,300 ccm. Izjemen uspeh te posadke je eden od  mejnikov v 116 let dolgi zgodovini avtomobilskega športa znamke ŠKODA, ki ga je kronala ob koncu lanske sezone, ko je ŠKODA osvojila naslov svetovnega prvaka v reliju (WRC 2).

»Pri znamki ŠKODA smo ponosni na veličastno tradicijo motošporta in na serijo tako legendarnih dirkalnikov, kot je na primer ŠKODA 130 RS,« nam je povedal direktor ŠKODA Motorsporta Michal Hrabanek. »Prav zaradi tega se s posebno obarvanimi dirkalniki FABIA R5 spominjamo uspeha izpred 40 let.

»Skupaj z našima tovarniškima voznikoma bo tako letos na reliju Monte Carlo nastopil tudi Andreas Mikkelsen,« je še dodal Hrabanek. Izkušeni reli voznik Mikkelsen (Norveška), ki ima na računu že tri skupne zmage, bo na reliju vozil kot gost tovarniške ekipe ŠKODA. Tako se bo na nek način vrnil h koreninam, saj je 27-letni Norvežan začel svoj pohod proti vrhu prav z naslovom v prvenstvu Intercontinental Rally Challenge leta 2011 in 2012. Takrat je bil nepremagljiv v dirkalniku ŠKODA FABIA SUPER 2000. Mikkelsen in njegov sovoznik Anders Jaeger (Norveška) sta se z novim dirkalnikom ŠKODA FABIA R5 spoznala že na prvih testih na snežni podlagi decembra lani.

Tovarniška ekipa za FIA svetovno prvenstvo v reliju (WRC 2) je sestavljena iz treh voznikov: Andreas Mikkelsen, Pontus Tidemand in Jan Kopecky

ŠKODA Motorsport bo sicer še enkrat več svojo usodo položila v roke dveh izkušenih voznikov, Jana Kopeckega (Češka) in Pontusa Tidemanda (Švedska). Hitri Šved bo sicer za znamko poleg relija Monte Carlo nastopil še ne domačem reliju na Švedskem (9. – 12. februar). Sicer pa je cilj posadke Tidemand/Andersson ponovitev uspeha posadke Esapekka Lappi/Janne Ferm (Finska), ki je z enakim dirkalnikom lani osvojila naslov med vozniki in sovozniki v razredu WRC 2 svetovnega prvenstva.

Jan Kopecky in Pavel Dresler pa bosta letos – poleg nekaj izbranih relijev za svetovno prvenstvo – odpeljala celo reli prvenstvo Češke (MČR). Dvojica z dirkalnikom ŠKODA FABIA R5 zaenkrat ostaja nepremagana, saj sta v zadnjih dveh letih zmagala vseh desetih odpeljanih relijih in tako ostajata v lovu na hat-trick za leto 2017.

Z naslovom svetovnega prvaka, tremi kontinentalnimi naslovi in desetimi nacionalnimi naslovi prvaka ŠKODA sta zaključila lansko leto kot eno najbolj uspešnih v svoji zgodovini. Vsi znaki kažejo, da bi lahko prav Rally Monte Carlo pomenil začetek še enega uspešnega obdobja.

 

 

Sorodni članki