{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

8 adutov nove Octavie

  • 22. 3. 2017
  • simplyClever
  • Modeli

Plus 8 razlogov, zakaj je še boljša od prejšnje!

1. Prepoznavnost
Po dva žarometa na vsaki strani ustvarjata podobo štiriokega obraza s kristalastim pogledom, zaradi česar je ne boste zamenjali z nobeno drugo Škodo.

+ Vidi bolje in dlje kot kadar koli prej
Avtomobilski žarometi so v zadnjih letih doživeli skokovit razvoj, in ker Octavia vestno sledi najsodobnejšim trendom, ima po novem možnost osvetljevanja ceste samo z LED-tehniko. To ji ob odlični svetilnosti, kar je v prid varnosti, prinaša še nekaj tehničnih prednosti, saj so LED-luči tudi varčnejše in imajo daljšo življenjsko dobo.2. Prostornost, ki osuplja

2. Tako limuzina kot karavan z medosno razdaljo 2.686 milimetrov postavljata merila glede notranje prostornosti. Veliko prostora je tudi v prtljažniku, v katerega lahko spravite za 590 oziroma 610 litrov prtljage, s podiranjem zadnje klopi se prostor v različici Combi poveča na1.740 litrov (v limuzini 1.580), v njem pa lahko s sklopljenim sovoznikovim sedežem peljete do 2,92 metra dolge predmete.

+ Poskrbi, da si ne obremenite rok
Ob izjemni prostornini in praktičnih elementih za organizacijo prtljažnika je na voljo tudi električno odpiranje vrat prtljažnika. Dovolj je le pritisk na gumb in vrata se bodo samodejno odprla.

3. Eleganca in udobje v kabini
Armaturna plošča je z drobnimi popravki in predvsem velikimi zasloni pridobila eleganco, udobni sedeži pa le še podkrepijo odličen splošni vtis. Da voznika oziroma voznice v hladnih dneh ne bo zeblo v roke, pa je tu še ogrevan volan.

+ Odziva se na nežnost
Vsi štirje »infotainment« sistemi – Swing, Bolero, Amundsen in Columbus – imajo zdaj visokoresolucijski zaslon, ki se odziva že na rahel dotik. Pri sistemu Columbus meri diagonala zaslona kar 9,2 palca.

4. Motorna paleta za vse potrebe
Napredni pogonski sklopi omogočajo dinamično vožnjo, hkrati pa imajo tako skromno porabo goriva kot nizke vrednosti škodljivih emisij. Na izbiro je kar devet motorjev, za večjo raznolikost pa sta tu še možnost štirikolesnega pogona in izbira ročnega ali samodejnega menjalnika. Za tiste, ki prisegajo na bencin, so na voljo štirje turbobencinski motorji TSI z močjo od 63 do132 kilovatov. Ljubitelji dizelskih motorjev lahko izbirate med štirimi uveljavljenimi motornimi različicami TDI, ki ponujajo moč od 66 do 135 kilovatov. Za tiste, ki iščete alternative, pa je na voljo 1,4-litrski motor TGI s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG) in močjo 81 kilovatov. Z dodatnimi posegi v motor je omogočena uporaba dveh vrst goriva, običajnega bencina in naravnega plina, s katerim napolnite dodatno posodo za gorivo, vgrajeno v avtomobil. Kdor se bo odločil za Octavio z motorjem, zmogljivejšim od 110 kilovatov, lahko izbere tudi dinamični nadzor podvozja DCC. Sistem prilagaja volanski mehanizem in značaj blažilnikov ter ima tri stopnje: Comfort, Normal in Sport.

+ Dokazuje, da je manj več
Med bencinskimi motorji je tudi tehnični hit, trivaljnik 1.0 TSI z močjo 85 kilovatov in 200 njutonmetri navora, ki je nadomestil podobno zmogljiv štirivaljnik. Ta motor odlikujejo miren tek, skoraj neslišno delovanje, manjša masa in skromna žeja, presenetijo pa njegove zmogljivosti, saj pospešuje zvezno in odločno.

5. Pametna kot še nikoli
Octavia je dobila nove komunikacijske sposobnosti, osrčje njene inteligence pa je sistem Škoda Connect z istoimensko aplikacijo za pametni telefon. S storitvami sistema Proactive Service lahko pokličete pomoč na poti, kjer koli jo potrebujete, vozilo pa je tudi v stalnem stiku z izbranim pooblaščenim serviserjem. Vozilo denimo samo prek strežnika pošlje poročilo vašemu pooblaščenemu servisu glede na to, kakšen poseg potrebuje (na primer redni servis, menjavo olja …). Vaš serviser nato stopi v stik z vami, da se dogovorite za primeren datum servisnega posega. Octavia ponuja tudi storitev eCall, ki v primeru nesreče poskrbi za to, da je center 112 takoj samodejno obveščen o vseh podrobnostih.

Avtomobil lahko upravljate tudi na daljavo. Na mobilniku imate lahko s pomočjo aplikacije vpogled v vse aktualne informacije, vključno s prevoženimi kilometri, količino goriva v rezervoarju, dosegom, številom kilometrov, ki jih lahko prevozite do servisa, in podobnim.

Morda boste hoteli preveriti tudi, če ste zares zaklenili avtomobil in izklopili vsa svetlobna telesa. Če niste povsem prepričani, kje na ogromnem parkirišču ste parkirali svoj avtomobil, pa lahko prek aplikacije vklopite trobljo in utripalke. Elegantno povezavo avtomobila z vašim pametnim telefonom omogoča SmartLink+, saj podpira vmesnike Apple CarPlay, AndroidAuto, MirrorLink in SmartGate.

Če lahko z mobilno aplikacijo Škoda Connect upravljate svoj avtomobil s pametnega telefona, pa vam povezava vozila z internetom odpre celo vrsto storitev v okviru paketa InfotainmentOnline, ki omogoča pridobivanje informacij (novice, cene goriva ali vreme na izbrani poti) in online navigacijo.

+ Vedno je povezana s spletom
»Infotainment« sistem Columbus ima možnost dostopne točko za WLAN, prek katere sopotniki s svojimi pametnimi telefoni in tablicami brskajo po spletu, si izmenjujejo in nalagajo glasbo ter upravljajo svojo elektronsko pošto. Opcijski mobilni modul LTE namreč omogoča zmogljivo širokopasovno povezavo avtomobila z internetom (hitrost prenosa podatkov v ustrezno kakovostnem mobilnem omrežju je do 150 Mbit/s).


Octavia ima zelo zanimivo zgodbo. Izbrskali smo 8 dejstev, ki jih o njej (morda) še niste vedeli!


6. Varnostni sistemi za brezskrbno pot
Pri varnosti Octavia ne sklepa kompromisov. Sistemu za ohranjanje smernega pasu (LaneAssist), zaščiti potnikov, s katero se zmanjšajo tvegane situacije v prometu (Crew ProtectAssist), večnaletni zavori (Multi-Collision Brake) in sistemu za prepoznavanje utrujenosti voznika (Driver Alert) so pri Škodi dodali nove pomočnike. Pomoč pri vzvratnem manevriranju poskrbi za samodejno ustavljanje pred oviro (Manoeuvre Assist). Za mrtve kote (Blind SpotDetect) pri Octavii odslej skrbijo radarji, dobila pa je tudi »oči na hrbtu« za nadzor prostora za vozilom (Rear Traffic Alert). Poslej se pri manevrih zagotovo ne boste več bali prej nevidnega avtomobila, kolesarja ali pešca.

+ Varnejša je za pešce
Sistem Front Assist je nadgrajen s preudarno zaščito pešcev in poskrbi za njihovo dodatno varnost pri mestni vožnji. V hitrostnem območju med 10 in 60 kilometri na uro tako spremlja gibanje pešcev in po potrebi samodejno zavira, če pešec stopi pred avtomobil.

7. Asistenčni sistemi za dvig samozavesti
Octavia je že prej znala prepoznavati prometne znake (Traffic Sign recognition) ter samodejno prižigati in ugašati luči (Auto Light Assist), novost pri asistenčnih sistemih pa so aktivni radarski tempomat (ACC) z delovanjem do 210 km/h, pomočnik za vzvratno vožnjo prikolice(Trailer Assist) in pomočnik za parkiranje z vzvratno kamero (Park Assist 3.0).

+ Pomaga pri parkiranju prikolice
Pomočnik za vzvratno vožnjo prikolice s samodejnim vrtenjem volana glede na vnaprej določeno smer zavoja bo omogočil sproščeno vožnjo voznikom z manj izkušnjami pri vleki.

8. Preko 30 Simply Clever rešitev
Strgalo za led v pokrovčku rezervoarja za gorivo, prostor za dežnik, držala za pijače, mini smetnjak in še marsikaj so praktične rešitve, s katerimi je Octavia že doslej navduševala svoje uporabnike, zdaj pa so ji dodali še dva USB-priključka in 230-voltno vtičnico zadaj, držalo za pijače s patentom za enoročno odpiranje, snemljivo LED-svetilko (pri različici Combi), poklopni mizici na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev …

+Ve, kaj imate radi
Octavia vam ponuja tri ključe z možnostjo personalizacije, tako da si lahko različni uporabniki shranijo svoje nastavitve vozila in vedno vozijo takšno Octavio, kot jim je najbolj všeč.

Sorodni članki