{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Asistenčni sistemi, ki jih imate radi

  • 19. 3. 2016
  • simplyClever
  • Varnost

Od tempomata do samodejnega parkiranja: kateri sistemi, ki sicer neposredno ne vplivajo na varnost potnikov, so med vozniki vse bolj priljubljeni?

Obiščite našo interaktivno spletno stran, namenjeno asistenčnim sistemom ŠKODA, in odkrijte vse njihove prednosti! Po naši cesti se lahko zapeljete s katerim koli modelom ŠKODA in preverite, kateri asistenčni sistemi so pri njem na voljo ter kako delujejo! Uživajte;)

1. Sistem za uravnavanje nastavljene hitrosti (tempomat)

Tempomat je bil dolgo pasiven  elektronika je le vzdrževala nastavljeno hitrost, danes pa je vse več tempomatov aktivnih, ki znajo tudi zavirati, da preprečijo trčenje s spredaj vozečim vozilom. To gre že tako daleč, da lahko v primeru, ko ima avtomobil samodejni menjalnik, sistem prilagaja hitrost do zaustavitve in do vnovičnega pospeševanja.

2. Sistem proti prekoračitvi nastavljene hitrosti

Omejevalnik hitrosti skrbi, da ne glede na pritisk na stopalko za plin (razen pri polnem plinu) avtomobil ne prekorači nastavljene hitrosti.

3. Sistem za samodejno parkiranje

Sistem samodejnega parkiranja se izpopolnjuje vse hitreje: najprej je znal parkirati le bočno,nato še pravokotno, potem je znal tudi zapeljati s parkirišča in po novem za svoje delo voznika sploh ne bo več potreboval za volanskim obročem – voznik bo avtomobil parkiral od zunaj s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. A to še ni vse, avtomobilski proizvajalci obljubljajo avtomobile, ki jih bomo le zapustili, saj bodo znali sami najti prostor in parkirati  ter se seveda na ukaz vrniti tja, kjer smo jih zapustili.

Sorodni članki