{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Brez skrbi na družinske poti

  • 16. 12. 2016
  • simplyClever
  • Družina

Se sprašujete, kako z nasmehom na obrazu preživeti dolge vožnje na nepozabne počitnice in stres vsakodnevnih poti? Lahko vam pomagamo!


MAME IN OČETJE VEDO NAJBOLJE


HEJ, KJE JE MOJ AVTO?


IGRAJ SE Z MANO! 

Je nenehno hitenje del vašega vsakdana? Niste edini. S stresom se spopada skoraj vsak starš. Zato smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov mam in očetov, ki lahko vaše naporne dneve spremenijo v prijetne. Čas, ki ga boste tako prihranili, in nekaj preprostih trikov bodo v vaša  
jutra ponovno prinesli nekaj miru, v vožnjo pa vrnili užitek – kljub občasno motečim faktorjem na zadnjem sedežu.Čas, ki ga z otroki preživite v avtu na poti v vrtec, šolo in službo ter na popoldanske aktivnosti, je preveč dragocen, da bi ga izgubili za vedno, zato ga raje dobro izkoristite. In pri tem ne pozabite na lastno kreativnost!


Nekateri si lahko vsako nedeljo vzamejo čas za čiščenje avtomobila, drugi pač ne. Se lahko, tudi če se zelo potrudite, sploh spomnite, kdaj je vaš avto nazadnje sijal od čistoče? Čeprav spletni nasveti, povezani z avtomobilsko čistočo, večinoma izključujejo prisotnost otrok, pa to pri vas verjetno ni posebej realno.
Če se vaš avto skriva nekje pod kupom krušnih drobtin in igrač in se v njem vsak dan razlijejo sok, kava in druge neznane tekočine, smrad pa je iz dneva v dan hujši, vam bodo hitri nasveti za čiščenje in vzdrževanje morda pomagali, da ne boste obupovali vsakič, ko sedete za volan.


So dolge vožnje zaradi otroškega nemira še napornejše, kot bi bile sicer? Zaposlite jih z miselnimi igrami, ki so odličen trening za mlade možgane. Otroci bodo utrjevali svoj spomin in koncentracijo, hkrati pa se bodo – četudi privezani v sedež – imeli fino. Vožnja z avtomobilom naenkrat ne bo več breme.
Takšne igre so najboljše zdravilo za potovalno slabost in dolgčas, vi pa boste s svojo družino preživeli nekaj neprecenljivega kakovostnega časa. Preberite navodila za deset preprostih, zabavnih »avtomobilskih« igric, za katere ne potrebujete nobenega pripomočka in so primerne celo za najmlajše otroke.Glasbeni vrtiljak:
Eden zamrmra pesem ali napev iz filma, nadaljevanke ali risanke, drugi pa morajo uganiti, katera pesem je to. Za mlajše pridejo v poštev otroške pesmice. Če se hočete igrati dalje, pa lahko potem, ko ste pesem že ugotovili, zapojete skupaj.

Branje misli:
Nekdo si nekaj zamisli, drugi pa postavljajo vprašanja, da bi ugotovili, kaj je to. Mlajši si bodo zamislili kakšno stvar, ki jo vidijo, npr. nebo, cesta, avtomobili, hiša, sonce, torba, travniki … Starejši otroci naj si zamislijo stvari, ki jih okoli sebe ne vidijo, npr. tobogan, pes, omara ali plavalni bazen.


Mojstri domišljije:
Eden izmed sodelujočih začne zgodbo z enim samim stavkom. Naslednji doda nov stavek. Odrasli naj poskrbijo, da zgodbo s svojim stavkom zapeljejo širše, dlje, pestreje, da bo mlajšim lažje. Igra se nadaljuje, dokler se udeležencem ljubi plesti zgodbo.

Rimarije:
Sestavite svojo popotno himno! Prvi igralec pove besedo ali besedno zvezo, drugi pa mora najti takšno, ki se bo rimala. Mlajše otroke spodbudite z izborom preprostih začetnih besed, za katere je lažje poiskati rimo. Igra se nadaljuje, dokler kdo ne ostane brez rime.

Ena, dve, tri …:
Vsi igralci naj štejejo avtomobile, ki so podobne oblike in iste znamke, kot je vaš. Morda opazite celo avtomobil, ki bo enake barve! Lahko pa si razdelite delo in vsak šteje avtomobile ene izbrane vrste avtomobilske znamke, oblike ali barve. Igro lahko nadaljujete tako, da na cesti iščete avtomobile, ki so večji, manjši, daljši, krajši, svetlejši ali temnejši od vašega.

Poznavalci:
Izberite temo, na primer sadje, risanke ali živali. Prvi na primer iz kategorije sadje izbere banano, drugi jabolko, tretji ananas. Ko zmanjka idej, oseba izgubi ali pa izberite novo temo. Za mlajše igro prilagodite in jim omogočite, da večkrat ostanejo brez odgovora, preden jih izločite (in tvegate jok).

Spomin:
Prvi igralec začne s črko A in mora najti besedo, ki se začne na to črko, na primer: »A je za avto.« Drugi izrečeno ponovi ter doda drugo črko abecede: »A je za avto, B je za brado.« Tako si sledijo vse črke abecede, pri čemer je treba vedno ponoviti vse prejšnje. Da bi bila naloga težja, lahko črke premešate in ne sledite sosledju v abecedi. Zmaga tisti, ki pride najdlje. Lahko pa se odločite, da sploh ne boste tekmovali in se boste imeli samo lepo!

Kamnit obraz:
Izberite igralca, ki bo moral skozi vso igro ohraniti resen obraz. Drugi izberejo zanj posebej neumen odgovor, s katerim bo moral odgovarjati na vprašanja. Le poskusite resno odgovoriti »Sosedova krava.«, ko vas vprašajo, kdo je vaša velika ljubezen. Ko se zasmejite, je čas, da vašo vlogo prevzame kdo drug, in igra se nadaljuje. Smeh je zagotovljen!

Besedna pantomima:
Eden od igralcev le s premikanjem ustnic izgovori besedo, ostali pa morajo ugotoviti, kaj je »rekel«. Odrasli naj, posebno če se igrajo z mlajšimi otroki, izbirajo bolj izrazne ali značilne besede, kot so mama, telefon, banana ali miza.

Veriga besed:
Prvi igralec izgovori besedo, drugi pa mora najti novo besedo, ki se začne s črko, s katero se je prejšnja končala, na primer: žirafa–akumulator–rozina. Lahko se celo dogovorite, da morajo biti izbrane besede iz točno določene teme, npr. živali, drevesa ali vrste hrane. S starejšimi otroki lahko iščete avtomobilske znamke, države ali mesta.

Sorodni članki