{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Čas za zimske

  • 17. 10. 2016
  • simplyClever
  • Nasveti

Gume? In radosti! Te so so po vedno bolj vročih poletjih marsikomu zdaj še v večji užitek. Zaplate snega prinašajo veselje otrokom, pa tudi številnim med nami, avtomobilistom, ki nam vožnja po zasneženih cestiščih ne povzroča stresa, temveč se je po otroško razveselimo.

Tekst: Tomaž Kaučič, večkratni državni prvak v reliju

Jasno, za užitek je potrebno imeti pravo opremo, tudi na avtomobilu: driftanje brez oprijema pač ni izvedljivo, temveč postane mešanica nenadzorovanega in strahu. Zimske pnevmatike so za večino med nami neizogibna nuja že zaradi zakonskih določil, v praksi pa je neizpodbitno, da so tudi najslabše zimske pnevmatike v zimskih razmerah boljše od najboljših letnih.

Varnost

Za večino med nami je varnost, ki jo zimske pnevmatike prinesejo pri vožnji v oteženih razmerah, prva. Mejna temperatura cestišča, kjer se zimske pnevmatike že bolje obnesejo od letnih, je 7 stopinj Celzija, tudi če cestišče ni zasneženo ali mokro. Zimske pnevmatike so mehkejše, že zaradi mehkejše mešanice, ki jo proizvajalci za njihovo izdelavo uporabljajo, in tudi, ker imajo v tekalno površino urezanih več kanalov za odvodnjavanje oziroma, po domače, profila. To poveča specifično težo pri stiku s podlago in taka pnevmatika avtomobilu posledično nudi več oprijema. Rezultati testov, ki jih izvajajo velike avtomobilske revije, so nedvoumni: zimska pnevmatika je v zimskih razmerah bistveno varnejša v vseh elementih vožnje: pri pospeševanju, pri zavijanju in, najpomembneje, pri zaviranju.

Užitek in strah

Drsenje z avtomobilom je, seveda, ko ga voznik (ali voznica) sproži sam(a), nedvomno najzabavnejši del vožnje. Ples snežink za zadkom avtomobila je užitek opazovati in užitek je občutiti, ko se z vašim avtomobilom zlijete v eno. Sam obožujem vožnjo po snegu in prenekatero zimsko noč sem namesto v postelji preživel na kakšnem praznem zasneženem parkirišču, vse dokler me ni pregnal plug. Nekoč sem med tako vožnjo malce pretiraval (hotel sem biti čim bližje meji, pa sem se znašel prek nje), zadel v robnik in presekal (zimsko) pnevmatiko. Zadnjo levo. Po nekaj glasnih in sočnih sem se spravil k ne najbolj prijetnemu, a če sem hotel domov, nujnemu opravilu: pnevmatiko je bilo treba v tistem mrazu zamenjati. Toda rezervna pnevmatika je bila – letna. Povem vam, da je avtomobil s tremi zimskimi pnevmatikami in eno letno postal domala nevozen. Desnih zavojev me je bilo bolj strah kot tega, kako se bo mama odzvala na razbit avtomobil. In hitrost? V zavojih sem jo moral zmanjšati na skoraj nič. Tako velika je razlika med oprijemom zimske in letne pnevmatike!

Želite več?

V Sloveniji žal ne obstajajo primerni poligoni, kjer bi se lahko posameznik udeležil tečaja varne vožnje v zasneženih pogojih. Že v Avstriji (pa tudi na bolj ekskluzivnih lokacijah, denimo na zaledenelih jezerih na Finskem in Švedskem) pa ti tečaji obstajajo in sam sem jih obiskal večkrat. Toplo jih priporočam predvsem zaradi dvojega: nadzorovano drsenje z avtomobilom v varnih okoliščinah proži nepopisen užitek, vse reakcije (ki s pomočjo inštruktorja postajajo vse bolj pravilne) pa se vozniku zasidrajo v podzavest in jih v tistih desetinkah sekunde, ko nastopi trenutek panike, možgani samodejno sporočijo našim rokam in nogam. Pravilna reakcija v kritičnem trenutku rešuje življenja. Vaš pooblaščen prodajalec vašega vozila vam lahko priskrbi informacije o obisku takšnega tečaja, povprašajte!


Pod črto

Namestitev zimskih pnevmatik toplo priporočam. Dodaten strošek je – preverite ponudbo akcijskih cen zimskih pnevmatik pri pooblaščenih partnerjih – zanemarljiv v primerjavi s tem, koliko več varnosti, brezskrbnosti in užitkov pri vožnji zamenjava prinese. In to je vse, kar v vašem avtomobilu res šteje!


Znate pravilno skrbeti za svoje pnevmatike? Sploh veste, kaj pomenijo oznake na vaših pnevmatikah? Spoznajte jih!

 

Sorodni članki