{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Družinske podobnosti

  • 7. 9. 2017
  • simplyClever
  • Dizajn
  • Modeli
  • ŠKODA

Veste, kaj imata Karoq in Kodiaq skupnega že na pogled?

Oblika avtomobilov najnovejše Škodine SUV družine je dramatično drugačna od predhodnikov prejšnjih generacij: napovedal jo je prototip Vision S, ki so ga javnosti predstavili na ženevskem avtomobilskem salonu leta 2016. Sedem mesecev pozneje, oktobra 2016, je Škoda predstavila Kodiaqa, svoj prvi veliki SUV. Le pol leta za tem je luč sveta ugledal še drugi, za številko manjši SUV – novi Karoq.

SUV vozila (angleška kratica za “Sports and Utility Vehicles”; pri nas takšnim avtom rečemo cestni ali športni terenci) so zasnovana za družino, za posel in za aktivno preživljanje prostega časa. Avtomobile v tem razredu odlikujejo napredna tehnologija in sodobni dodatki, hkrati pa ponujajo prostornost, uporabnost in odlično funkcionalnost.

Vsaka družina – človeška ali avtomobilska – ima skupni genski zapis. Tudi oba nova Škodina športna terenca, Kodiaq in Karoq, blestita s privlačnimi oblikovnimi podrobnostmi in z grafiko zadnjih luči v obliki črke C. A kljub tem prepoznavnim Škodinim lastnostim sta Kodiaq in Karoq  tudi precej drugačna od ostalih modelov Škoda.


Kaj imata skupnega Kodiaq in Karoq?  


V primerjavi s predhodniki imata oba nova Škodina cestna terenca bolj robustno podobo in više zarisani bočni liniji – zastekljena svetlobna telesa so nameščena nižje kot prej. V splošnem oba vzbujata bolj robusten in dominanten videz. Kot je pri Škodi že v navadi, so oblikovalci in inženirji veliko pozornosti namenili notranji prostornosti. To se opazi že navzven – potniška kabina je pri obeh avtomobilh podaljšana, pokrova motornega prostora pa sta krajša kot pri predhodnikih.


Škodin logotip na skulpturiranem pokrovu motornega prostora je večji kot pri predhodnikih.Ostro začrtane poteze zadnjega dela poudarijo dinamičnost oblike. Oglato oblikovane odprtine koles so še ena od opaznih značilnosti nove Škodine SUV družine – vtis zmogljivosti poudarjajo tudi velika kolesa (do 19 palcev).V primerjavi z enojnimi rešetkami maske hladilnika pri predhodnikih imajo novi Škodini športni terenci dvojne navpične rešetke. Uokvirja jih kromirana letvica trapezoidne oblike – kot pri vseh ostalih Škodinih avtih. Dvojne navpične rešetke poudarjajo zmogljivost cestnih terencev.Tridimenzionalna podoba prednjega dela je poudarjena s štirimi navpično razporejenimi svetlobnimi telesi, kar je še ena značilnost Škodine SUV družine. Meglenki sta tokrat postavljeni bliže žarometov – za doplačilo lahko meglenki v LED tehnologiji služita tudi kot luči za osvetljevanje ovinkov. Ker sta meglenki postavljeni malce višje, sta tudi bolje zaščiteni pred morebitnimi poškodbami pri vožnji po brezpotju.Podobno kot pri ostalih novih Škodinih avtomobilih žarometa z zadnjimi lučmi povezuje izrazita bočna karoserijska linija. Blatniki so lahko opremljeni s plastičnimi zaščitnimi elementi, kar je značilna posebnost SUV avtomobilov.Navpično postavljene reže zračnikov so še ena od prepoznavnih značilnosti notranjosti nove Škodine SUV družine. Pri ostalih Škodinih avtih so reže zračnikov postavljene vodoravno nad zaslon multimedijske naprave, pri Kodiaqu in Karoqu pa so nameščene navpično, levo in desno ob zaslon multimedijske naprave.


Sorodni članki