{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

FILM JE ZAKON!

  • 3. 12. 2014
  • simplyClever
  • Prosti čas

Si tudi v vaši družini dolgih zimskih večerov ne znate predstavljati brez dobrega filma?

 

BESEDILO: Sandi Pavec

Televizijska svetloba je začela s pestrim programom razsvetljevati temo dolgčasa takoj po prihodu kabelske televizije. Ljudem kar naenkrat ni bilo več treba hoditi ven. Zabava je prišla na obisk!

FORMULA USPEHA

Zato se je v 50. in 60. letih minulega stoletja gledanje televizije v ZDA močno povečalo. In ker so se zvečer pred televizijo znašli vsi člani družine, se je moral program vse bolj prilagajati različnim demografskim skupinam. Iznajdljivi studii so kmalu iznašli zmagovito formulo: množično so začeli snemati družinske filme, ob katerih so se zabavali tako dedki kot mame in vnuki. V produkciji družinske zabave je prednjačil predvsem studio Walta Disneyja. Iz tistih časov so na primer vsem dobro znane prigode najbolj priljubljenega škotskega ovčarja, ki sliši na ime Lassie, ali pa smešne pustolovščine nore varuške Mary Poppins. Tu je še nepregleden kup družinskih filmov o Divjem zahodu. Seveda pa ne gre spregledati vseh Disneyjevih celovečernih risank, ki še danes ostajajo najkvalitetnejša družinska zabava za vse generacije.

S časom se družinski filmi niso bistveno spremenili. Njihov koncept je ostal enak, le produkcijski stroški so se večali. Z novim zagonom klasičnih kinodvoran so filmi najprej postali kino uspešnice, šele kasneje so s prihodom kaset VHS spet krajšali zimske večere v domačem okolju. V družinskih filmih so začeli igrati že uveljavljeni igralci ali pa so prave zvezde postali prav zaradi nastopa v tem žanru (Macaulay Culkin, Sean Astin, Lindsay Lohan, omeniti družinske klasike, kot so na primer Gunisi, E. T. vesoljček, Kapitan Kljuka pa tudi neskončno predvajani Sam doma, Nazaj v prihodnost, Pujsek Babe, Kremenčkovi in ne nazadnje Disneyjev Levji kralj, ki je postal najbolj gledan risani film vseh časov.

KAJ RADI GLEDAMO SLOVENCI?

Podalpski gledalci se ob obisku kinodvoran od nekdaj najraje odločamo bodisi za komedijo, grozljivko ali akcijsko pustolovščino. V zadnjih letih so v porastu tudi animirani filmi, širok krog zvestih gledalcev pa ima vedno tudi znanstvena fantastika. Pričakovano precej manj uspeha dosegajo drame, ki so bolj izpostavljene le v času oskarjev.

Veliko zanimanja zadnja leta vzbujajo tudi domači filmi. Petelinji zajtrk (okoli 185.000 gledalcev) je pred leti podiral vse rekorde, še bolj množično pa so gledalci planili po Hočevarjevem Gremo mi po svoje, ki je postal z naskokom najbolj gledan slovenski film vseh časov. Zbral je kar 210.000 gledalcev. Pred njim je bil izjemno popularen Kajmak in marmelada, veliko pozornosti pa je bil deležen tudi Košakov Outsider.

PA DANES?

S prihodom digitalne tehnologije so se spremenili tudi družinski filmi. Živimo v času, ko se vse meri le še z dobičkom. In ker novih idej primanjkuje, smo iz leta v leto priča številnim predelavam ali nadaljevanjem starih klasik. Temu trendu žal ne morejo ubežati niti družinski filmi. Tako smo dobili že predelavo Dr. Dolittla, nov film o psički Lassie, pa o avtu Herbieju, dobili smo tudi nove Muppetke in Smrkce, omenimo pa lahko še predelavo Karate Kida, Čarlija in tovarne čokolade ter na primer komičnega detektiva Pink Pantherja. Edino svetlo točko predstavljajo animirani filmi, ki so postali pravcati vrhunec vsakoletne filmske bere. Tu prednjačita studia Pixar in DreamWorks. Prvi se lahko pohvali s trilogijo Svet igrač, Iskanjem malega Nema in Avtomobili, drugi pa je znan predvsem po svojem zelenem ogru Shreku in simpatični Kung fu pandi.

Prihod novih tehnologij (izjemno zmogljive televizije, sinhronizacija vseh medijskih naprav, hiter prenos podatkov) je zadnja leta močno spremenil naš odnos do televizije. Če smo še nedolgo tega pred TV–zaslonom čakali, da se ljubi film končno začne, danes tega prav gotovo ne počnemo več. Vsi ponudniki TV-programov omogočajo ogled za nazaj, možno je tudi snemanje filmov na trdi disk TV-sprejemnikov. Različni programi (HBO GO) in ponudniki pa ponujajo tudi priročen »video on demand« oziroma spletno videoteko, kjer gledalec sam po določenem ceniku izbere, kaj in kdaj bo gledal. Filmski izbor je vsak dan večji in pestrejši, tako da redni televizijski spored s to tehnologijo ne more več tekmovati. Še vedno pa je v porastu nedovoljen pretok filmskih vsebin z interneta, kjer se včasih piratske verzije filmov pojavijo celo pred uradno premiero. Gledalec tako danes ni več talec politike programskih direktorjev, pač pa svoj prosti čas in željo po vsebinah vse bolj razporeja sam po lastnem okusu.

ŠKODINE IGRALKE

Bogate filmske izkušnje ima tudi Škoda. Med bolj zanimivimi filmi je gotovo Upir z Feratu (1982), v katerem nastopata Škoda Super Sport 1100 (na sliki) in Sport Type 724, zanimivost te komične srhljivke pa je v tem, da se avtomobili namesto z gorivom polnijo s človeško krvjo. V večkrat nagrajeni odlični češki drami Kolja (1996) se pojavi Škoda 100 pa tudi klasična Octavia iz leta 1963. Škode lahko večkrat vidimo tudi v mojstrovinah Poljaka Krzysztofa Kieslowskega, med hollywoodskimi spektakli pa smo Škodo Fabio nazadnje videli v utopičnem filmu Otroci človeštva (2006) in Octavio Combi v komediji Alan Partridge: Alpha Papa (2013).

Sorodni članki