{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Glavna stranska vloga

  • 10. 4. 2017
  • simplyClever
  • Družina
  • Modeli

Kodiaq je štirikolesni odgovor na vaše družinske potrebe, zabaven sopotnik na vaših adrenalinskih poteh in komandni center, v katerem ostajate povezani s svetom in imate hkrati odličen pregled nad vsem, kar se dogaja okoli vas. Je preprosto popoln partner, ob katerem lahko brez kompromisov živite po svoje!

Užitek ali dolžnosti?

Pri vas ni dileme: obvladate oboje. Ko se peljete v službo ali po nakupih, brez slabe vesti navijete glasbo in uživate v dinamični vožnji. Ko v avto naložite svoje in sosedove otroke ter jih peljete na trening, veste, da se vsi trije – in tam zadaj v prtljažniku tudi njihove ogromne torbe, ki delajo družbo vrečki z mlekom in kruhom – vozijo varno in udobno. Ko greste na dopust, vzamete s seboj tudi tiste sandalčke s peto, za vsak slučaj. In ko otroci na zadnjih sedežih zaspijo, peljete dragega na vajin hrib gledat zvezde.

1. Prostor za vse, kar vam kaj pomeni
Kodiaq vašo družino razvaja s prostornostjo in kotički, v katere lahko shranite vse, brez česar družinana poti pač ne more. In tega je veliko, res veliko. V hlajeni Jumbo Box pod sredinsko oporo za roke tako lahko pospravite fotoaparat ali telefon, prigrizki bodo ostali sveži vse do konca potovanja, kovanci in pijača pa bodo zaradi držal pridno ostali na svojem mestu. Pred sopotnikom sta kar dva predala: klasični spodnji je hlajen in kot naročen za vroče dni, nad njim pa je še en predal, ki ga sicer nismo vajeni. Nad vzvratnim ogledalom je prostor za shranjevanje očal, pri volanu je še manjši predalček za malenkosti, pod sprednjimi sedeži pa je pravi skrivni predal za drobne predmete. V utorih vrat je dovolj prostora za 1,5-litrske plastenke, košek za odpadke in odsevni jopič, s prostorom za odlaganje mobilnikov in pijače pa ni pozabljeno niti na male potnike v tretji vrsti – kajti Kodiaq imatudi tretjo vrsto sedežev! Na zadnji strani naslonjal sprednjih sedežev sta priročni mizici, denimo zamalico ali igre s kartami med vožnjo, potniki zadaj pa bodo zaradi posebnega ojačevalnika glasuvedno odlično slišali očeta ali mamo. Da malim potnikom med vožnjo slučajno ne bo dolgčas, so tu še držala za tablične računalnike.

2. V vaših barvah
Ker ste v tako vsestranskem vozilu, kot je Kodiaq, na poti le redko sami, je treba tudi z barvami poskrbeti za primerno vzdušje. Ambientalna osvetlitev v desetih različnih barvah vam omogoča, da pripravite ustrezne barvne poudarke za pot. Umirjena zelena bo otroke hitreje zazibala v spanec, bela bo prijazna do njih ob gledanju risank, z rdečo bosta starša poudarila svojo ljubezen in strast, z modro pa krepila svojo samozavest na neznanih poteh.

3. Pomoč pri parkiranju za več samozavesti
Parkiranje in speljevanje s parkirnega mesta v Kodiaqu nista nočna mora, ampak enostavna in predvsem varna manevra, za kar gre zahvala celi paleti asistenčnih sistemov. Začne se s parkirnimi senzorji spredaj in zadaj, ki pomagajo vozniku pri parkiranju. Kamera za pogled nazaj in optični parkirni sistem 360 posvarita pred morebitnim tveganjem za trk z oviro med manevriranjem, v kočljivih situacijah pa na pomoč vestno priskoči parkirni pomočnik. Ta pomaga vozniku parkirati vzdolžno ali prečno – sistem sam najde primerno parkirno mesto in izvede manever skoraj povsem samostojno. Napredna elektronika namreč nadzoruje vrtenje volana, voznik pa le določa hitrost in zavira.

4. Veliko prostora za goste
Dolga medosna razdalja in nežno padajoča strešna linija nakazujeta razkošno odmerjeno notranjost, velik prtljažni prostor in predvsem veliko mero praktičnosti. Druga vrsta sedežev ima namreč serijsko funkcijo pomika klopi naprej ali nazaj za 18 centimetrov, naslon se deli v razmerju 60 : 40, obenem pa mu je mogoče prilagoditi tudi naklonski kot. Na drugo vrsto sedežev lahko namestite tudi dva otroška sedeža, zaradi lahko dostopnih priključkov Isofix in vrat, ki se odpirajo široko, pa vam opravilo ne bo vzelo več kot pet sekund časa. A to še ni vse! Kodiaq je bil načrtovan tako, da je kos vsaki situaciji, zato se v trenutku prelevi v sedemsedežno različico in z vami na potep vzame še sosedove otroke. Dva uporabna dodatna sedeža v tretji vrsti in največji prtljažnik v razredu so najizrazitejši atributi prostorne notranjosti, vprašanja, kam s tremi hokejskimi torbami za naše mlade Kopitarje, pa sploh ne boste izrekli do konca. S prtljažno prostornino od vsaj 720 pa vse do 2065 litrov je v Kodiaqu namreč dovolj prostora za vse, od opreme za trening do koles in pripomočkov za žar ali kampiranje.

5. Za miren spanec
Za najmlajše potnike je odlično poskrbljeno. Ob električni otroški blokadi vrat in stekel za večjo varnost so na voljo še udobni in praktični stranski nasloni za glavo s pomakljivim robom za udobnejši položaj glave med spanjem. Zraven sodi še mehka in topla odejica, ki bo otroka še hitreje zazibala vspanec.

6. Dovolj moči za vse
Vsaka družina piše svojo zgodbo: pogosti izleti v hribe, sprehodi ob obali, potovanja v neznano, vleka počitniške prikolice, mestne prigode ali skok zunaj urejenih poti … Saj sploh ni pomembno! Kodiaq se prilagodi vsem željam in potrebam, obenem pa ponuja veliko moči ter se pohvali z ugodno porabo goriva. Prehitevanja so varna tudi s polno naloženim vozilom, dolge poti pa so hitre, nenaporne in udobne.
Starša lahko izbirata med sodobnimi motorji TSI in TDI s prostornino od 1,4 do 2,0 litra ter z razponom moči od 92 (125 KM) do 140 kilovatov (190 KM). Gre za sodobne varčne motorje z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom. Kodiaq v najmočnejši različici z mesta do100 km/h pospeši v športnih 7,8 sekunde in doseže največjo hitrosti 207 km/h, pri čemer vstopni bencinski TSI porabi povprečno 6 litrov goriva, vstopni dizel pa celo samo 5 litrov. Za ekonomičnejšo vožnjo si lahko pomagate s storitvami Škoda Connect, ki na zaslonu »infotainment« sistema prikažejo lokacije bencinskih črpalk, in z ustrezno aplikacijo, s katero lahko analizirate podatke o svoji vožnji. To (in še marsikaj) sicer lahko počnete tudi na portalu Škoda Connect. Za tiste s tako rekoč odraslimi otroki bo morda zanimiv podatek, da vas lahko avtomobil prek aplikacije opozori tudi na nepooblaščeno vožnjo.

7. Varnost vedno prva
Kodiaq že s svojo mogočno pojavo jasno kaže, koliko mu pomeni varnost. Za to skrbi tudi cela vrsta naprednih varnostnih elementov in sistemov, široka raba jekel z visoko natezno trdnostjo pa konkretno prispeva k varnosti vas in vaše družine. Do devet zračnih blazin še dodatno poskrbi za to,da je ob morebitni nesreči vse v redu, serijski sistem samodejnega zaviranja v mestu pa zmore s pomočjo radarja zaznati nevarnost trka s pešcem ali kolesarjem do hitrosti 60 km/h in po potrebi zavre vozilo. Če se le zgodi najhujše, bo vozilo kar samo poslalo sporočilo z vsemi ključnimi podatki o nesreči na številko 112, klic pa lahko s pritiskom na rdeč gumb SOS na strešnem modulu sprožite tudi sami, če ste priča nesreči.

8. Drobne malenkosti, ki olajšajo življenje
V Kodiaqu staršev ne skrbi, da bi otroci pri vstopu in izstopu nehote poškodovali vrata avtomobila. Kodiaq ima namreč kar 30 Simply Clever rešitev, med katerimi je tudi plastična zaščita, ki ščiti skrajne robove vrat pred nenamernimi poškodbami na tesnem parkirišču, v garaži … S pomočjo prednapete vzmeti se plastična zaščita pri odpiranju kar sama postavi v položaj med robom vrat in oviro, s tem pa kot kak obliž učinkovito ščiti pločevino ob nerodnih trkih. Zaščita se pri zapiranju samodejno vrne v izhodiščni položaj.

9. Brezskrbno proti cilju
Veliki in nerodni zemljevidi, spraševanje mimoidočih za pot, prepiri, spomin in intuicija … Tako smo na cilj prihajali včasih, danes pa izbrano destinacijo pred vožnjo vnesemo v navigacijo. A obstaja še udobnejša možnost. S sistemom Škoda Connect si starša mimogrede preneseta izbrano pot z domačega računalnika kar v navigacijo vozila. Škoda Connect pa zmore še več, saj med drugim vključuje aktualne prometne informacije, uporablja Google Earth, obenem pa mami in očetu kar med vožnjo ponuja številne dodatne informacije, kot so cene goriv na poti, vremenske informacije, seznam bližnjih restavracij, novice in še kaj.

10. Kje je avto?
Poglejte v telefon! Sistem Škoda Connect omogoča, da položaj parkiranega vozila odčitate kar na zaslonu svojega telefona. Kaj pa, če je mama po nakupih pozabila, kje na ogromni parkirni ploščadi je njen Kodiaq? Potem naj izkoristi funkcijo potrobi & posveti – avto ji bo potrobil in posvetil v pozdrav!

11. Pasji prijatelj
Če je pes nepogrešljiv del družine in ga pogosto jemljete s seboj na pot, poskrbite zanj s posebnim varnostnim pasom za psa.

12. V soncu in mrazu
Da je udobno prav vsem potnikom, skrbi tripodročna klimatska naprava Climatronic. Tako si lahko voznik, sopotnik in potniki v zadnji vrsti klimo nastavijo po lastnih željah. Hkrati ima Climatronic tako senzor za vlago kot senzor za sonce. Senčila na zadnjih steklih pa ščitijo otroke pred soncem.

So vaša najbolj nora leta res za vami?

Morda res pravijo, da bi morala biti, toda vi veste, da nikoli ni boljšega trenutka od tega zdaj. Zato potrebujete vozilo, ki bo vaše priročno skladišče športnih rekvizitov in bo ubogljivo zagrizlo v vsako podlago, da bi vas igraje pripeljalo do cilja, ki je pravzaprav le izhodišče za neskončne užitke v naravi, pa naj bo to visoko v Julijcih, sredi kočevskih gozdov ali v skritem zalivčku nekje v Sredozemlju. Gobarjenje, gradnja vikenda, tek, potapljanje,supanje, jadranje, smučanje, alpinizem? Če ste se spraševali: ja, tudi v službo vas dostavi brez težav.

1. Prikoličar
Ste med tistimi, ki si aktivnega konca tedna, dopusta ali krajših počitnic ne predstavljajo brez prikolice ali čolna? Kodiaq kot elegantno terensko vozilo ponuja primerno rešitev: električno poklopljivo vlečno kljuko za vleko do 2,5 tone težke prikolice. Električno stikalo namreč kljuko spusti izpod odbijača, uporaba je priročna, kakovost – vključno z enoto električne napeljave – pa odlična. Kodiaq sicer aktivno obvladuje vleko, saj s svojo stabilizacijsko elektroniko skrbi tudi za stabilno vožnjo prikolice, tu pa je še aktivni pomočnik za vzvratno vožnjo, ki kar sam vrti volan, da gre prikolica v želeno smer.

2. Vse pri roki
Kodiaq se iz vozila za vožnjo po mestu v trenutku spremeni v prostorno vozilo za pustolovski konec tedna. V prtljažniku, ki lahko meri več kot dva kubična metra (pri petsedežniku osnovna prostornina meri 720 litrov, s podrto zadnjo vrsto sedežev pa 2065 litrov), je dovolj prostora za vse, kar potrebujete. Ogromni prtljažnik lahko ob poklopljenem naslonu sovoznikovega sedeža pogoltne celo predmete, dolge do 280 centimetrov. Zaradi plastičnega zaščitnega dna za prtljažni prostor, ki se enostavno odstrani in očisti, vaši blatni gojzarji, potapljaška oprema ali orodje prtljažnika ne bodo poškodovali oziroma umazali. V odprtino med prtljažnikom in kabino lahko vstavite tudi v torbo (unibag) pospravljene smuči ali snežno desko. Red pa boste naredili z mrežicami, kljukicami in drugimi elementi v prtljažniku.

3. Štirikolesno – kamor koli
Mokra in spolzka cesta na poti v službo, zasnežen dovoz mimo sosedove hiše, skalnata pot do samotne plaže ter poledenel klanec na poti do kabinske žičnice so izzivi, s katerimi se ne zmore spoprijeti kar vsak avtomobil. Za Kodiaqa to ne pomeni nobenih težav, saj ima meje terenske telovadbe za športnega terenca postavljene precej visoko in se lahko pohvali s štirikolesnim pogonom.
Ta je na voljo za večino pogonskih strojev, gre pa za zmogljiv, povsem računalniško uravnavan prenos prek viskozne sklopke pred zadnjim diferencialom. V normalnih razmerah je večina navora v prid varčnosti speljanega na prednji kolesni par, računalniška nadzorna enota pa nenehno nadzira kup parametrov in razporeja navor po potrebi. Vse skupaj poteka bliskovito hitro, v večini primerov še preden kolo sploh zdrsne, v pomoč pa sta še nadzor oprijema ESC in elektronska zapora diferenciala XDS+. Štirikolesni pogon je učinkovit, povsem nezahteven za uporabo, saj deluje samodejno, z elektronskim nadzorom pa varuje mehaniko in omogoča večje vlečne kapacitete.

4. Neustrašna dvoživka
Od klenega SUV-vozila je mogoče upravičeno pričakovati resne terenske zmogljivosti, vedeti pa mora tudi, kako reagirati, ko zaide z asfalta. Kodiaq vas ne bo razočaral: v pesku, blatu in snegu se po zaslugi voznega programa Off-road, ki deluje do hitrosti 30 km/h, počuti kot doma, ob tem pa ima  vgrajene še podporne vozniške sisteme za varno premagovanje strmine, tako pri speljevanju kot pri spuščanju. Ob pritisku na tipko se vsi relevantni sistemi – krmiljenje motorja, asistenčni sistemi, elektronski sistemi podvozja, kot sta ABS in ESC, ter pri opcijskem sistemu DCC tudi blaženje – avtomatsko prilagodijo terenskim razmeram. S Kodiaqom boste tako mirno zašli z glavne ceste in si privoščili nekaj ovinkov na zasneženem makadamu ali si skrajšali pot po blatnem kolovozu.

5. S terenom na ti
Kodiaq na pogled deluje mogočno, kot da ni ovire, ki je ne bi zmogel preplezati. Zunaj asfalta so mu pri tem v pomoč tudi precejšnja oddaljenost od tal, ki meri skoraj 190 milimetrov, ter kratki previsi spredaj in zadaj.

6. Zvezde v dvoje
Koliko zvezd lahko vidite s prostim očesom v jasni temni noči? Na milijone? Le nekaj tisoč! Če imate res srečo, pa se najde tudi kak utrinek, ki izpolni željo. Opazovanje zvezd skozi Kodiaqovo stekleno panoramsko streho in čakanje na utrinke sta prav posebno doživetje – daleč od mestnih luči, na najsamotnejšem hribu, v pravi družbi. In vi to veste.

7. V primeru nesreče ali okvare ne boste sami
Tudi najboljšim se včasih pripeti kaj slabega. Potrebujete pomoč? Ob nesreči bo vaš Kodiaq številki 112 samodejno sporočil podatke o položaju in stanju vozila, s pritiskom na stikalo na strešnem modulu pa boste lahko v primeru okvare ali nesreče koga drugega povezavo s številko 112 vzpostavili tudi sami.

8. Brez rok
Imate polne roke, katerih vsebine bi se po zabavnem popoldnevu radi čim prej znebili in jo pospravili  v prtljažnik? Izkoristite virtualno pedalo, pobrcajte z nogo pod zadnjim odbijačem – in potem samo še odložite breme. Pri tem ključ mirno počiva v vaši jakni, za boljšo vidljivost pri urejanju stvari v prtljažniku pa poskrbi odstranljiva LED-lučka.

9. Vsakemu svoje
Udobje v mestu, takoj za tablo s prečrtanim imenom kraja pa suvereno nad serpentine? S pomočjo prilagodljivega blaženja (DCC) s sistemom Driving Mode Select (izbira voznega programa) to počnete igraje! DCC namreč vozniku omogoča, da prilagaja vedenje vozila glede na svoje potrebe in želje, s pritiskom na stikalo pa se Kodiaq iz zelo udobnega modela spremeni v mojstra premagovanja zavitih podeželskih cest.

10. Povsod doma
S sistemom Škoda Connect ste vedno na tekočem – navigacija s spletnimi prometnimi informacijami skrbi, da na cilj vedno pridete pravočasno, novice in vremenski podatki pa za to, da vas narava in družba nikoli ne ujameta nepripravljenega.

Ne izgubljate časa po nepotrebnem?

Z leti ste spoznali, kako pomembno je to. Zato potrebujete inteligenten avtomobil, ki se zna izogniti prometnim zastojem, hkrati pa z najsodobnejšo tehnologijo skrbi zase in za vas ter vam med potjo omogoči tudi delo in stik s poslovnimi partnerji. Niste se vdali skušnjavam druge (ali tretje) pubertete, saj veste, kako pomembno je, da se vozite zares udobno ter vidite bolje in več od drugih. Ostajate aktivni in uživate v vsakem trenutku. Na kratko: vaši vnuki imajo »kul« dedka, dedek pa »kul« avto.

1. Suhi in vedri na sestanku
Nič vas ne preseneti, tudi vreme ne. Ne le da vam sistem ŠKODA Connect ažurno postreže zinformacijami o vremenu, ki vas čaka na cilju, kjer ste dogovorjeni s poslovnimi partnerji. Vaš avto poskrbi tudi za zaščito pred dežjem, saj ima v obeh sprednjih vratih poseben prostor za shranjevanje dežnika.

2. Vedno na voljo
Pametni telefon je vaša vez z družino, sodelavci in poslovnimi partnerji, zato je nujno, da se baterija nikoli ne izprazni. Kodiaq ima posluh tudi za to in skriva v osrednji konzoli poseben predal, imenovan Phonebox, v katerem je telefonski signal še posebej ojačan. Predalček je namenjen odlaganju mobilnega telefona, a obenem omogoča tudi brezžično induktivno polnjenje s pomočjo standarda Qi.

3. Od zgoraj
Area View, ki olajša parkiranje in manevriranje na majhnem prostoru, stavi na pogled s ptičje perspektive. Gre za sistem štirih širokokotnih kamer na vsakem koncu avtomobila, katerih sliko računalnik združi v eno. Rezultat je neverjeten pogled na vozilo, ki vam bo olajšal tako parkiranje kot vožnjo po razgibanem terenu in mimo nizkih ovir.

4. Varno in brez stresa do cilja
Tempomat samodejno vzdržuje nastavljeno hitrost in vidno prispeva k udobju med vožnjo, njegova radarska različica – aktivni tempomat – pa mu v Kodiaqu doda še eno dimenzijo. Avto drži želeno hitrost, obenem pa zna tudi zavirati in pospeševati glede na promet ter glede na nastavljeno minimalno razdaljo do vozila pred njim. Svojemu Kodiaqu zato lahko zaupate pomembne, toda monotone naloge. Ker ima vaš menjalnik DSG in aktivni tempomat, vam je na voljo še asistent za vožnjo v gneči, ki pomaga v počasi premikajočem se prometu in vzdržuje avto v njegovem pasu do hitrosti 65 km/h. Tako rekoč samodejno torej!

5. Cestni jadralec
Prisegate na udobje in avtomobilu popolnoma zaupate, zato ste namesto ročnega izbrali samodejni menjalnik. Glede na izbrani motor je pri Kodiaqu mogoče izbirati med dvema hitrima in učinkovitima DSG-menjalnikoma s 6 oziroma 7 stopnjami, pri čemer slednji omogoča še funkcijo »jadranja«. Ko voznik dvigne nogo s pedala za plin, menjalnik prestavi v nevtralno in s tem pelje še bolj varčno.

6. Zelo zelo pameten
Povezljivost med pametnim telefonom in multimedijskim »infotainment« sistemom v vozilu je za vas izjemno pomembna. Kodiaq vašemu telefonu oziroma na njem nameščenim aplikacijam prek SmartLinka (Apple CarPlay, Android Auto in MirrorLink) ponuja dostop do kupa informacij o vašem vozilu in značilnostih vaše vožnje, hkrati pa vam daje možnost zrcaljenja zaslona telefona na osrednji »infotainment« zaslon na armaturni plošči. S svojega pametnega telefona, na katerem imate nameščeno aplikacijo Škoda Connect, lahko hkrati nadzorujete svoje vozilo – takoj boste obveščeni o nepooblaščenem premiku vozila oziroma kraji, vedeli boste, kje točno je parkirano in kako dolgo, nikoli več ne boste v dvomu, ali ste ga zaklenili ali ne, saj boste to lahko preverili … Z aplikacijo MyŠkoda pa boste imeli v telefonu spravljene koristne informacije, h katerim sodijo tudi navodila za uporabo prav vašega modela, pri tem pa vam bo pomagal virtualni asistent Paul, ki bo skrbel tudi, da nikoli več ne boste zamudili na sestanek. Če bo ugotovil, da je na poti gneča, vas bo tudi zbudil prej, da bi le prišli pravočasno na cilj! In ker vaš avto ve, da je vaš čas denar, bo kar sam poskrbel zase – o potrebnih servisih in popravilih bo sam obvestil izbranega serviserja, ki vas bo nato poklical in se z vami dogovoril za termin.

7. Ves svet v avtomobilu
Vi ste lahko v Kodiaqu povezani z delom in družino, mlajši potniki pa vas v njem nikoli več ne bodo priganjali, da pohitite na cilj, ker morajo pač nujno preveriti, kaj je novega na družbenih omrežjih, prebrati elektronsko pošto ali objaviti kak selfie z zadnjega sedeža »kul avta od star’ga fotra«. Kodiaq se z inovativnimi povezljivostnimi rešitvami namreč uvršča v sam vrh segmenta. Radijski in navigacijski sistemi namreč ponujajo najsodobnejše funkcije in vmesnike ter imajo vsi zaslon na dotik, najzmogljivejša »infotainment« sistema Columbus in Amundsen pa imata ob tem tudi dostopno točko za WLAN. Za sistem Columbus je poleg tega opcijsko na voljo LTE-modul, ki vzpostavi internetno povezavo in omogoča trenutno najhitrejši prenos podatkov po mobilnem omrežju LTE, sopotniki pa lahko s svojimi mobilnimi telefoni in tablicami brskajo po spletu ter uporabljajoelektronsko pošto. Velja seveda tudi za voznika, a ne med vožnjo. Varnost je prva in vi to veste.

8. Urejeni vedno in povsod
Vaš poslovni slog narekuje urejenost do zadnje podrobnosti? To brez ustreznega obešalnika, ki ga lahko pritrdite na vzglavnik prednjih sedežev, ne bo mogoče. Manšete pa naj ne ostanejo samo na rokavih vaše srajce, ampak jih privoščite tudi kolesom svojega avtomobila.

9. Po vaše
Ker točno veste, kaj želite in kaj vam ustreza, ter nočete več sklepati kompromisov, pa čeprav svoj avto z veseljem posodite ženi ali sinu, skupaj z najbližjimi izkoriščate možnost nastavljanja individualnih preferenc, vezanih na enega od treh Kodiaqovih ključev. Ko vozilo odklenete s svojim ključem, se »po vaše« nastavijo sedeži, klimatska naprava, radio, navigacija, vozni profil …

Sorodni članki