{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Postanite gospodar svojega časa

  • 14. 2. 2017
  • simplyClever
  • Družina
  • Nasveti
  • Simply Clever rešitve

Da ne bi povsem kapitulirali pod bremeni vsakdana in se spremenili v talca službe, ne pozabite na nekaj preprostih nasvetov za upravljanje časa. Hvaležni nam boste!

1. Počnite le eno stvar naenkrat

Tisto, česar se lotite, tudi dokončajte. Ne skačite od ene stvari k drugi, razen seveda, če je ta druga resnično nujna. Poudarek je na besedi resnično. V nasprotnem primeru boste končali v kaosu in brez uspehov. Dobra organizacija je bistvena.

2. Recite ne

Če ste še tako dobrosrčni, prijazni in pripravljeni pomagati, se naučite tudi zavrniti prošnje sodelavcev za nasvete in pomoč. Drugače se boste morali spoprijeti s kupom nalog, ki ste jih posvojili od drugih, in tako še svojih ne boste sposobni opraviti. Naučite se sodelovati in zaupajte naloge ekipi!

Koliko časa zares delate, koliko prespite, koliko ga preživite z ljubljenimi? Na dan, teden, mesec, leto …? Odgovorite na nekaj preprostih vprašanj in dobili boste zanimive odgovore: številsko bilanco porabe vašega časa!

3. Jasno opredelite svoje prioritete

Naredite si seznam obveznosti in ne pozabite: vedno je dovolj časa, da opravite najpomembnejše obveznosti, le vedeti je treba, katere so to v danem trenutku.

4. Ne odlašajte z najtežjim

Strokovno se ta metoda imenuje »pojej živo žabo«: ugotovite, kaj je vaša najzahtevnejša naloga v dnevu, lotite se je, jo prežvečite in izpljunite.

5. Izolirajte se!

Vzemite si čas samo zase, brez motenj sodelavcev, telefona in elektronske pošte. Čas, ki bo samo vaš in v katerem boste lahko resnično delali.

6. Pravi čas

Upoštevajte bioritem svojega telesa! Raziskave sicer kažejo, da smo večinoma najbolj miselno produktivni dopoldne, okoli druge ure najbolj zaspani, med tretjo in šesto uro telesno najbolj zmogljivi, zvečer pa se najlaže spopademo s težavami, ki terjajo kreativni razmislek.

7. Zmernost

Tudi če nosite delo domov, imejte določen časovni blok, ko se ga ne lotevate. Če se le da, naj večerni čas ostane posvečen druženju s partnerjem. Zavedajte se, da ne morete imeti vsega naenkrat in da ne morete biti na več mestih hkrati, zato si nikar ne naložite preveč aktivnosti, tako pri delu kot doma.

8. Zmorete!

Če ne boste prepričani, da ste sposobni urediti svoje življenje, vam ne moreta pomagati nobena tehnika in noben nasvet.

Sorodni članki