{{alert.message}}
 • 19. 3. 2020
 • simplyClever
 • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Mami, a veš, kako me vozi dedi?

 • 9. 2. 2016
 • simplyClever
 • Družina
 • Varnost

Številke iz raziskave AMZS razkrivajo nevarno sliko dogajanja na slovenskih cestah.

Kar 22% slovenskih voznikov otroke vsaj občasno vozi nepripete v otroškem sedežu, kadar se ti ne peljejo s starši. 11% vseh voznikov pa otroke vsaj občasno na krajših relacijah vozi, ne da bi bili pripeti. Pa ne samo to:  skoraj četrtina voznikov je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo že spregledala kaj pomembnega na cesti, denimo odcep ali prometni znak.

23 % vprašanih priznava, da so otroka že vozili tako, da je sedel nekomu v naročju, namesto na sedežu, 7 % pa jih priznava tudi to, da so vozili že več potnikov (otrok), kot je bilo v vozilu registriranih sedežev.

Za 21 % je obnašanje otrok v avtu pogosto moteče, 8 % pa se jih je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo že znašlo v nevarni situaciji. Da je vožnja z otroki še posebej zahtevno početje, vedo vsi starši, ki veliko časa s svojimi malčki preživijo ravno v bitki s časom, zaradi česar je vse skupaj še bolj stresno: v času prometnih konic ter hitenja v vrtce, šole in službe.

Več o tem, kako narediti tudi te kratke, a zelo pogoste in tvegane poti varnejše, si lahko preberete v prvem delu našega članka Kaj pa vi počnete v avtu, ki govori ravno o avtomobilu kot družinski popotovalnici. Tu je kratek povzetek ključnih nasvetov za varnost na vsakdanjih poteh z otroci:

 1. Misli osredotočite na vožnjo, ki jo morate opraviti. Pri tem pozabite na obveznosti, ki vas čakajo, saj se jim v dani situaciji ne morete posvetiti. Na prvo mesto postavite vožnjo, ki je kratka, vendar enako pomembna kot vsaka druga. Varno do cilja!
 2. Opazujte. Ker gre za rutinske vožnje, le-te velikokrat opravimo podzavestno, z mislimi drugje. Promet je živa materija, ki se vsako sekundo spreminja. Te spremembe morate kot voznik opaziti ter se nanje pravočasno in pravilno odzvati!
 3. Čas je denar, pravi star pregovor. Vendar je na cilj treba priti varno. Zato časa ne poskušajte pridobiti v vozilu. Če ste pozni, ste ga že izgubili in je lovljenje sekund med vožnjo nevarno.
 4. Vsekakor morate poskrbeti, da so vaši otroci pred vsakdanjimi vožnjami pravilno nameščeni v otroških sedežih in ustrezno pripeti. Seveda morate biti varno pripeti tudi sami.

V spletni anketi AMZS je sicer sodelovalo 77% žensk in 23 % moških, starih od 20 do 65 let.

Sorodni članki