{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Karoq, puščica z Aljaske

  • 11. 8. 2017
  • simplyClever
  • Družina
  • Modeli
  • ŠKODA

O tem, kako smo se odpravili na konec sveta, da bi našli ime za avto, ki lahko tja odpelje tudi vas. In to celo dvakrat!

Prvič

Ko je Škoda pred dobrim letom iskala ime za svoj novi športni terenec, je ugotovila, da ima vozilo marsikaj skupnega z največjim rjavim medvedom, kodiakom. To je preprosto močna, velika, zaščitniška in precej domiselna zver – kot SUV, ki so mu slednjič nadeli ime Kodiaq. Zakaj s črko q na koncu? Črka q na koncu besede je namreč tipična za imena ljudi in živali v jeziku Aleutov, aljaškega avtohtonega plemena. To si svoj otok deli tudi z medvedom, otok pa se imenuje tako kot medved – Kodiak. Več o tem si lahko preberete in ogledate tukaj!

Drugič

Oboroženi z radovednostjo in z nekaj res toplimi oblačili v nahrbtniku smo se pred meseci še enkrat odpravili tja, kjer se je Škodino potovanje v svet SUV-vozil začelo. Gostoljubni domačini so z navdušenjem sprejeli glavno vlogo v naši novi avanturi. Konec koncev, kako pogosto te kak velik avtomobilski proizvajalec vpraša, kako naj poimenuje svoj najnovejši model?

In so si skuhali kavo, ošilili svinčnike in se začeli praskati po glavi. Od županje do gasilcev, ribičev, surferjev – vsi so iskali ime. Morda to res ni bilo posebej enostavno, bilo pa je precej zabavno. Oglejte si video in presodite sami!

Pozdravljen, Karoq!

Predlogov je bilo na stotine, a v končni izbor so se uvrstila le tri imena. Med njimi je zmagala domislica 12-letnega mladeniča: Karoq. Eno od ameriških avtohtonih plemen namreč puščici, kakršno najdemo tudi v logotipu znamke Škoda, pravi »ruq«. Drugo aljaško pleme pa z besedo »kaa’raq« opisuje avtomobil. In ko se združita avtomobil, ki je naravnost idealen za vožnjo po tem aljaškem otoku, in puščica, ki v Škodinem logotipu simbolizira napredek in vizijo, nastane nekaj novega, drugačnega. Nastane Karoq.

Spoznajte Karoq, novi SUV v družini Škoda!


Koliko otrok se preimenuje, ker so nezadovoljni s svojim imenom? Katera izumirajo in katera so »in«? In zakaj poimenujemo barke, avtomobilov pa ne? Preberite!


 

 

Sorodni članki