{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Kodiak je postal Kodiaq

  • 9. 5. 2016
  • simplyClever
  • Modeli

Mesto na otoku ob obali Aljaske se je za en dan spremenilo v Kodiaq.

Mesto Kodiak, ki leži na istoimenskem otoku ob obali Aljaske, je ob predstavitveni kampanji za novi Škodin SUV za en dan spremenilo ime iz Kodia’k v Kodia’q. Novi Škodin model, ki bo prišel med kupce v drugi polovici leta,  se namreč imenuje Kodiaq. V jeziku lokalnega prebivalstva to ne pomeni samo imena otoka, pač pa tudi največjega rjavega medveda na svetu.

Škoda je temeljito raziskala življenje na Kodiaku in tudi jezik domorodcev, ljudstva Alutiiq, ki tam živečemu medvedu kodiaki rečejo Taq uka ‘aq – z glasom, ki ga označuje črka q in je značilno za vsa aleutska poimenovanja živali. Škoda je posvojila to črko q in svoj novi SUV poimenovala Kodiaq. S tem je pokazala spoštovanje do jezika tamkajšnjih domačinov, hkrati pa črka Q v imenu poskrbi za izvirnost in prepoznavnost imena Kodiaq.

Mestni svet Kodiaka je podprl Škodo pri njeni obsežni oglaševalski akciji in privolil v nenavaden dogodek – številni prebivalci Kodiaka so prejšnji petek črko K na uličnih tablah, na policijskih in gasilskih avtomobilih, celo na uradni mestni spletni strani zamenjali s črko Q. Škodina filmska ekipa je posnela to preimenovanje mesta in s pogovori z različnimi predstavniki te skupnosti – od župana do šerifa in gozdarja – pokazala na tamkajšnji smisel za humor in navdušenje.

Na Kodiaku živi kakšnih 3500 kodiakov, velikih rjavih medvedov. Iz Evrope potrebujete kakšnih deset ur leta z letalom do največjega mesta zvezne države Aljaska, Anchoragea, od tam pa vas čaka še 650 kilometrov poti do tega otoka v Aljaškem zalivu. Otok Kodiak je približno tako velik kot Korzika, v njegovem večjem delu pa so medvedi pod zaščito parka Kodiak National Wildlife. Otok je pravi paradiž nepredstavljive lepote – razgibano gorovje, ozki fjordi, skrita jezera in prostrani gozdovi prekrivajo pokrajino. Ta predstavlja idealen teren za SUV, kot je Škodin Kodiaq – tukaj lahko pokaže vse svoje kvalitete, svojo moč in stabilnost za vsakdanjo uporabo v najtežjih razmerah.

 

 

Sorodni članki