{{alert.message}}
  • 9. 8. 2019
  • simplyClever
  • Kolesarjenje

La Vuelta a España, na kratko Vuelta, je prava »klancarska« predstava z dvema vožnjama na čas in s kar osmimi cilji na vrhu klancev. Preberite si, zakaj velja za najtežji Grand Tour, kaj čaka kolesarje na skoraj 3300 kilometrov dolgi dirki, kdo vse so favoriti, vabimo pa vas tudi k branju pogovora z Andrejem Hauptmanom, selektorjem slovenske kolesarske reprezentance, ki bo na Vuelti v vlogi športnega diretorja ekipe UAE.

Preberite članek

KODIAQ: Intervju z Jozefom Kabanom

  • 15. 6. 2016
  • simplyClever
  • Dizajn
  • Intervjuji
  • Modeli

Kaj o novem Kodiaqu pravi šef Škodinih oblikovalcev, Jozef Kaban? Preberite si intervju z njim!

Gospod Kaban, kaj dizajn KODIAQa pomeni za znamko Škoda?

KODIAQ je pionir za znamko in to zaradi dveh razlogov. S prvim športnim terencem (SUV), ki se umešča nad velikostni razred Yetija, namreč vstopamo v povsem nov avtomobilski razred. Hkrati je KODIAQ tudi prvi predstavnik novega oblikovalskega jezika znamke za ta segment. Le-ta je predvsem čustven in močan, a hkrati brezčasen.

Kaj je tako posebnega pri njem?

KODIAQ je zelo raznolik. Je izjemno prostoren in s svojimi kompaktnimi zunanjimi merami predstavlja najboljši “paket” v svojem razredu. Hkrati je robusten, primeren za vse terene, in ponuja najboljšo možno fleksibilnost in funkcionalnost. To smo hoteli ujeti tako v dizajnu zunanjosti kot tudi notranjosti. Oblika in funkcija sta pri KODIAQu v popolni harmoniji. Njegova močna prezenca hkrati demonstrira tako moč kot značaj novega KODIAQa.

Kako ste se lotili usklajevanja oblike in funkcije?

Vedno si prizadevamo, da bi združili najvišjo stopnjo estetike z maksimalno funkcionalnostjo. Iščemo lepoto v preprostosti, pri tem pa ne zanemarjamo funkcionalnosti in ergonomije. Zaradi dobrega dizajna je funkcionalnost privlačna. In zaradi tega ravnovesja med funkcionalnostjo in estetiko je KODIAQ nekaj posebnega.

Očitno je, da je bilo v oblikovanje notranjosti vložene veliko kreativnosti in da ste bili pozorni na vsako, še tako majhno podrobnost. Kaj je za vas najbolj zanimiv oblikovalski element KODIAQove notranjosti?

Videz zunanjosti z jasnimi linijami prenašamo v notranjost. Tu je poudarek na harmoniji med obliko in funkcijo. Zame mora avtomobil delovati brez napake, popolno, a mora hkrati izžarevati estetiko. Notranjost mora v vas vzbujati čustva – zaupanje in dobro počutje. Na podlagi te filozofije smo ustvarili okolje, ki je hkrati elegantno, udobno in funkcionalno.

 

Sorodni članki