Raziščite ŠKODA svet

Avto za vse potrebe
ŠKODA OCTAVIA

Najbolj priljubljen model ŠKODA je na voljo v več kot 80 kombinacijah oblike, opreme, motorjev in pogonskega goriva.

Spoznajte jo
{{alert.message}}
  • 8. 10. 2018
  • simplyClever
  • Nerazvrščeno

Ko pridejo v naš svet otroci, se vse postavi na glavo, tudi naše pojmovanje in uporaba avtomobila. Če smo se samski ali v dvoje lahko mirno ozirali po trendih, športnosti, konjskih močeh, užitkih zgoraj brez in še kakšni lastnosti, ki je predvsem božala naše srce in čustva, se z otroki stvari spremenijo.

Preberite članek

Na zdravje

  • 30. 6. 2015
  • simplyClever
  • Intervjuji

Z mojstrom mešanja pijač, aktualnim državnim prvakom v mešanju brezalkoholnega koktajla in evropskim prvakom iz leta 2008, Mariom Markovićem, smo spregovorili o pravih koktajlih za moške in ženske, spregledanih pijačah našega vsakdana in trendih letošnjega poletja. Pa seveda tudi o tem, od kod črpa navdih za svoje mojstrovine.

Za nas je sestavil nekaj posebnih receptov, ki jih najdete v reviji Simply Clever, številka 16. 

Foto: Ivana Krešić

Mojster Mario, s kakšno pijačo razorožite svojo boljšo polovico?

Rada ima čim bolj naravne, brezalkoholne koktajle iz sestavin z domačega vrta. Mislim pa, da jo najbolj očara dejstvo, da je koktajl pripravljen s skrbnostjo in ljubeznijo.

Pa obstaja kakšen poseben koktajl, ki zagotovo očara ženske? In kateri koktajl bi recimo prepričal moške? Lahko kaj namignete našim bralkam?

Za dame sem nedavno ustvaril krasen dežistivni koktajl in ga poimenoval Ljubezenski napoj; je mešanica ruma z okusom maline, belega čokoladnega likerja, bananinega pireja, sladke smetane in jagodnega sirupa. Koktajl je serviran v kristalnem koktajl kozarcu, z lističem rdeče vrtnice, na katerem počivajo srebrne sladkorne perlice. Moške očarajo močnejši, izrazitejši okusi  viskija ali piva, tudi dimljeni koktajli. Viski, mandljev sirup, jabolčni sok ter vejica rožmarina so dobitna kombinacija.

Na kakšne okuse padamo Slovenci in kako se v pitju koktajlov razlikujemo od tujcev?

Kultura pitja koktajlov se pri nas še razvija. Slovenci še zmeraj najbolj »padamo« na vina in piva. Z veseljem pa ugotavljam, da moja prizadevanja vsako leto bolj obrodijo. Ljudje že bolj pogumno in radovedno  poskušajo kaj novega, sicer pa, kar se koktajlov tiče, še zmeraj najbolj prisegajo na poletne klasike, kot je npr. Mojito.  V tujini je kultura pitja koktajlov jasno izoblikovana; koktajli so stalnica, ki se uživajo bodisi kot aperitiv ali dežistiv, medtem ko so pri nas še zmeraj bolj domena zabav in žal prepogosta asociacija na opijanje.

Toliko različnih barv in okusov, tehnik in stilov … Kdo narekuje trende v pripravi koktejlov in kakšni so trendi za to poletje?

Trendi se večinoma izoblikujejo na barmanskih tekmovanjih. Za to poletje so to koktejli z dodatki dišavnic in začimbnic.

Kdaj ste sploh zmešali svoj prvi koktajl? Kako se je začela vaša »ljubezenska zgodba« s koktajli?

Prvi koktajl sem zmešal leta 2003, ko sem bil še v srednji šoli, dve leti pozneje, torej leta 2005, pa se je začela »ljubezenska zgodba«. Takrat sem spoznal prijatelja in mentorja, barmanskega mojstra gospoda Branka Lepošo, ki mi je predstavil svet barmanstva in me za to delo tudi navdušill.

Od kod črpate strast in kreativni navdih za iskanje vedno novih receptur in tehnik za pripravo koktejlov?

Želja po ustvarjanju novega je v meni, odkar pomnim, kreativni navdih pa črpam iz lepot narave. Navdušujem se nad zelišči, užitnimi okrasnimi rastlinami, nad njihovo barvo, vonjem in okusom. Vedno, ko se srečam z novo rastlinico, se porodi kakšna ideja.

Imate pri iskanju novih okusov, receptur v mislih tudi hrano? Lahko koktajle vključimo tudi k zajtrku, malici, kosilu, večerji?

Seveda. Koktajli za k jedi so sicer zelo specifični, zato jih navadno kreiram po tem, ko se seznanim z jedjo. Koktajli za k jedi so bili premierno predstavljeni v okviru projekta »Trije šefi« v Gostilni pri šefu, kjer sem jih pripravil na podlagi jedi, ki so jih pripravili Bine Volčič, Igor Jagodic in Uroš Štefelin. Da lahko ustvarim koktajl, ki dopolnjuje neko jed in je ne prevlada, moram upoštevati številne komponente jedi, od začimb, teksture, nenazadnje tudi vonj in okus.

8. Koliko delovnih vikendov, nadur, neprespanih noči je vloženih v vaše delo?

Ker se največ družabnih dogodkov odvija med vikendi, so tudi moji vikendi, zlasti med sezono, zelo delovni. Večinoma gre za celovečerne dogodke, ki trajajo do jutranjih ur, tako da je nočnega spanja zelo malo. Vajen sem takšnega ritma, zato se ne počutim čisto nič prikrajšanega. Ker delam s srcem, je zame najpomembnejše zadovoljstvo gostov; ko vidim da so srečni in zadovoljni, kar pozabim na utrujenost.

Imate kakšno posebnost, po kateri se ve, da je določen koktajl prišel izpod vaših prstov?

Menim, da ima vsak barman določen stil. Sam grem rad preko ustaljenih metod, zato zmeraj preizkušam kaj novega. Za poročne sprejeme in druge posebne priložnosti na primer rad okrasim kozarce s svojim pečatom, jih dekoriram z različnimi materiali. Poleg nenavadnih sestavin, kot je na primer ročno izdelan sadni kaviar, pa sem drzen tudi pri samih dekoracijah.

Se vam zdi, da obstajajo različni koktajli za različne tipe ljudi, ali je vse odvisno od priložnosti in razpoloženja?

Vsekakor obstajajo razlike, saj ljudje različno zaznavamo svet okoli sebe. Nekateri imajo že po naravi rajši sladke okuse, nekateri prisegajo na bolj trpke, grenke. Potem je tu še cela vrsta zunanjih dejavnikov, kot so letni čas, okolje, temperatura, ki neposredno vplivajo na nas in ustvarjajo razpoloženje. Kakšni koktajli nam bodo šli v slast, je torej odvisno od marsičesa; to dejstvo zmeraj upoštevam in poskrbim, da se za vsak okus najde nekaj. Tudi raznolikost dogodkov narekuje različne vrste koktajlov. Kadar je dogodek poslovne ali protokolarne narave, so koktajli kar se okusov in dekoracij tiče bolj strogi, elegantnejši, kadar gre za poletne zabave, pa navadno nudimo klasike, kot so Mojito, Sex on the beach …

Kako sicer ocenjujete trend doma pripravljenih sokov, smoothiejev, okrepčilnih napitkov?

Trend je v porastu in zelo sem vesel, da se ta skrb za zdravje oziroma kultura pitja zelo hitro širi in uveljavlja pri nas. Ljudje spoznavajo, da je zdravje temelj vsega, zato skušajo ravnati prav, najti ravnovesje in biti zmerni pri hrani in pijači.

So pri ponudbi koktajlov v prednosti države s tropskim sadjem ali tropskemu sadju z lahkoto konkurirajo tudi sadeži na našem vrtu?

Seveda, sam vedno priporočam čimbolj lokalne, domače pijače. Živimo v prelepi deželi, ki nam nudi pravo bogastvo različnih, tudi spregledanih, starih vrst sadja. V prihodnosti jim želim v svojih kreacijah dati posebno mesto.

Katera pijača oziroma sestavina za brezalkoholni koktajl se vam zdi na nek način najbolj spregledana pa je morda zelo koristna, zelo okusna, zelo osvežilna …?

Domači ledeni čaj. Zelo se mi zdi škoda, da toliko ljudi posega po ledenih čajih s trgovinskih polic, ko bi si ga lahko ceneje, predvsem pa bolj zdravo pripravili kar doma, iz naravnih sestavin, ki jih v tem času najdemo skoraj na vsakem koraku –  bezga, melise, mete, kamilic in številnih drugih zelišč.

Kateri pa je vaš najljubši koktajl? Imate raje brezalkoholne ali alkoholne koktajle?

Najljubši mi je moj unikatni zmagovalni koktajl z mednarodnega barmanskega tekmovanja v Budvi, ki ga odlikuje osvežilna kombinacija gina, likerja passoa, jagodnega likerja, granatnega jabolka in jabolčnega soka. Alkoholni koktajli so za posebne priložnosti, sicer raje pijem brezalkoholne.

Sorodni članki