{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Octavia s sistemom Connect

  • 15. 12. 2016
  • simplyClever
  • Modeli
  • Tehnologija

Škoda je bistveno nadgradila svoj najbolje prodajan model in ga predvsem opremila z vrhunskimi novimi tehnologijami. Mobilne online servisne storitve v prenovljenem modelu Octavia avto tako še bolj povežejo z voznikom, hkrati pa številni novi vgrajeni asistenčni sistemi lajšajo vsakodnevno vožnjo ter jo hkrati naredijo še bolj varno in udobno.

Paleta novih povezljivostnih online storitev je združena pod imenom ŠKODA Connect. Razdeljena je v dve kategoriji: servis Infotainment online za radijsko- navigacijska sistema Amundsen in Columbus ponuja informacije in navigacijo, servis Care Connect pa omogoča pomoč vozniku in oddaljen dostop oziroma upravljanje z avtomobilom, ne glede na vgrajen infozabavni sistem.

Infotainment Online: uporabne in zabavne storitve
Pri tem gre posebej izpostaviti najbolj uporabno možnost, ki jo ponuja Infotainment Online, in sicer prometne informacije, ki so vozniku dostopne v realnem času. To pomeni, da ima voznik vseskozi dostop do posodobljenih podatkov o prometu na izbranih cestah, hkrati pa mu sistem predlaga alternativne poti v primeru izrazitejših prometnih zamaškov. Ta servis omogoča tudi pridobivanje aktualiziranih podatkov o cenah goriva, o prostih parkirnih mestih, splošne novice, hkrati pa še vremenske informacije na izbrani poti.
Preko portala ŠKODA Connect si lahko voznik prenese podatke o izbrani poti, krajih in posebej zanimivih točkah (POI) iz svojega računalnika neposredno v navigacijski sistem avtomobila. Za sistem Columbus pa so na voljo še druge možnosti, kot je na primer Google Earth ™ in Street View ™. Ni potrebno posebej poudarjati, da se zemljevidi v navigacijskem sistemu posodabljajo samodejno preko spleta.

Care Connect: klic v sili med najpomembnejšimi storitvami
V naboru ponujenih servisnih storitev Care Connect je zagotovo eden najbolj pomembnih prav klic v sili (v angleščini eCall). Če se ob nesreči sproži v avtomobilu katera o varnostnih zračnih blazin, ta sistem nemudoma aktivira klicni center, ki potem poskrbi za aktivacijo reševalcev. Hkrati pa zmore Care Connect obvestiti tudi servis v primeru okvare vozila in v primeru manjših trkov. V del, ki se mu reče Proaktivni servis, je vključeno tudi obveščanje in naročanje na servis. Glede na sproti poslane podatke o avtomobilu lahko namreč iz pooblaščenega servisa lastnika obvestijo o potrebnem servisu in ga pravočasno naročijo v delavnico takrat, ko mu to najbolj ustreza.
Aplikacija ŠKODA Connect za pametne telefone podpira še več servisnih storitev iz nabora možnosti Care Connect; posebej zanimiva je možnost oddaljenega dostopa do avtomobila. Ena od teh je na primer obveščanje o statusu avtomobila: od delovanja svetil, ključavnic, odprtih ali zaprtih vratih. Ravno tako je mogoče na aplikaciji natančno videti tudi, kje je parkiran avtomobil oziroma določiti njegovo lokacijo. Nenazadnje je praktična tudi funkcija Potrobi & Posveti (Honk&Flash), ki olajša iskanje avtomobila na velikih in zapolnjenih parkiriščih s kratkim zvočnim znakom troblje in vklopom vseh utripalk. Ob tem pa aplikacija ponuja tudi možnost spremljanja morebitnega nenadzorovanega premikanja vozila (ob na primer kraji) in tudi njegovo hitrost.

Asistenčni sistemi na pomoč: tudi za zaščito pešcev
Asistenčni sistemi, ki so po novem vgrajeni v prenovljenem modelu Octavia, pomenijo premik navzgor od standardov v spodnjem srednjem razredu. Nekaj jih prihaja namreč celo iz razreda ali dveh višje in tako zaokrožajo že sicer bogato ponudbo. Predvidevalna asistenca za zaščito pešcev je seveda primerjalna prednost med mestno vožnjo. Sistem lahko namreč pri hitrostih med 10 in 60 km/h sproži zaviranje v sili, če zazna pešca, ki bi lahko naredil nevaren korak proti prometnemu toku. Sistem je sicer del doplačljivega Front Assist sistema, ki vključuje mestno zaviranje v sili.
Nov sistem je opozarjanje na mrtvi kot (Blind Spot Detect). S pomočjo dveh radarskih senzorjev le-ta nadzoruje promet za avtomobilom. Ko voznik menja pas, ga z utripanjem svetlobe v ohišju vzvratnega ogledala opozori na avto v t.i. mrtvem kotu in možnost trka. Sistem za opozarjanje na prečni promet za avtomobilom (Rear traffic Alert) pomaga vozniku varno vzvratno speljati iz parkirnega prostora; radarski senzorji zaznajo prihajajoče vozilo dovolj hitro in sistem o tem opozori voznika.
Zadnja inovacija v prenovljenem modelu ŠKODA Octavia je doplačljiv sistem za lažje vzvratno manevriranje in parkiranje s priklopnikom (Trailer assist). Voznik lahko določi kot, pod katerim bi želel vzvratno parkirati prikolico s pomočjo stikala za premik zunanjih ogledal, potreben kot pa lahko vidi na osrednjem zaslonu. Ko voznik počasi spelje, prevzame upravljanje volana sistem, ki varno izpelje sicer zahteven manever.
Sistem, ki pomaga manevrirati vzvratno brez priklopnika (Manoeuvre assist) pa pomaga vzniku pri vožnji vzvratno, hkrati pa aktivira zavore takoj, ko zazna oviro za vozilom.

Več o novi Octavii in njeni prenovljeni podobi najdete na skoda.si

Sorodni članki