{{alert.message}}
  • 30. 1. 2020
  • simplyClever
  • Kolesarjenje

Obvezno branje za kolesarje – in voznike!

Preberite članek

  • 10. 1. 2020
  • simplyClever
  • Kulinarika
  • Prosti čas

Ne pozabite: ni slabega vremena, samo slaba oprema, zato se toplo oblecite in peljite svoje prijatelje ali družino na kosilo v naravo. Naša odprta kuhinja je pod milim nebom in na odprtem ognju.

»Stric me je vedno, v vseh letnih časih, vodil s seboj v gozd, kjer sva nato skupaj pripravljala hrano in uživala v naravi,« pripoveduje Aleksandar Almažan, ki je danes skupaj s stricem Bobanom avtor Almazan Kitchen, enega najbolj priljubljenih kuharskih kanalov na YouTubu. »Nato sva se začela snemati in ljudje so bili navdušeni, ker še nikoli niso videli česa takšnega.« Njun edinstven slog kuhanja na prostem je privabil že več kot 2,7 milijona naročnikov, njuni posnetki pa imajo na desetine milijonov ogledov. »Želiva ostati zvesta kuhanju na odprtem ognju, z organskimi sestavinami in s pridihom srbske tradicionalne kuhinje. Pa ne gre le za hrano, gre tudi za sproščujoče vzdušje. Zato vse počneva počasi, brez naglice.«

Njuni videi so terapija za sodobne utrujene duše. V hipu te prestavijo na čudovit miren kraj nekje v naravi in ti pustijo, da počivaš, medtem ko spremljaš kulinarične spretnosti. Za vas in nas sta Aleksandar in Boban pripravila tri izvrstne recepte ter ključni nasvet: »Uživajte. Nikamor se ne mudi.«

Kurjenje v naravnem okolju za pripravo hrane je v Sloveniji na splošno dovoljeno, v gozdovih pa kurjenje in uporabo ognja dodatno omejuje Pravilnik o varstvu gozdov. Omejitve veljajo tudi za zavarovana območja, kot je Triglavski narodni park ali območje Nature 2000. Pomembno je, da je vsako kurišče v naravi urejeno tako, da se ogenj ne more razširiti, torej obdano z negorljivim materialom, na primer s kamni, v vsaj meter širokem pasu okoli njega pa ne sme biti gorljivih snovi. V bližini naj bodo voda, pesek ali zemlja in lopata za gašenje. Ves čas mora ogenj nadzorovati polnoletna oseba, po končanem kurjenju pa je treba ogenj povsem pogasiti. V vetrovnem vremenu se ne sme kuriti.

POČASI PEČENA SVINJINA

Vsi lačni hrane in gozda preverite recept za počasi pečeno svinjino, kot ga priporoča Almazan Kitchen.

Sestavine:

  • 800 gramov svinjske ribice
  • mešanica začimb za žar
  • pest svežega limoninega timijana
  • sol in poper
  • 4 koruzni storži
  • ½ skodelice masla
  • rastlinsko olje

Pripravite les in zanetite ogenj. Poiščite dolgo rogovilasto palico. Sol, poper in mešanico začimb za žar zmešajte z rastlinskim oljem, prekrijte meso z marinado in pustite najmanj eno uro, da se absorbira. Meso nato nabodite na palico ter pecite na ognju vsaj uro in pol. Počasi ga obračajte in ga polivajte z marinado. Sokovi iz pečenke naj vam kapljajo v ponev.

Približno 15 minut, preden je meso pripravljeno, naredite omako iz soka pečenke in specite koruzo. Najprej dajte v ponev z mesnim sokom še maslo in svež timijan ter kuhajte nekaj časa. Svežo koruzo postavite na vroče kamne okoli ognjišča in storže vsako minuto obrnite, dokler ne bo koruza po približno petih minutah skuhana. Ko je vse pripravljeno, preprosto odstranite meso s palice in ga narežite na kose. Po mesu polijte omako in ga postrezite s pečeno koruzo.

VEGETARIJANSKI TACOSI

Aleksandar in Boban sta se z modelom SUPERB SCOUT odpeljala med veličastne vršace avstrijskih Alp in tam pripravila vegetarijanske tacose. Kje jih boste vi?

Sestavine:

  • pest pšenične moke
  • prgišče soli
  • 3 paprike
  • čebula
  • začimbe po izbiri
  • 150 gramov ementalca
  • 150 gramov gob
  • drobnjak
  • rastlinsko olje

Najprej zanetite ogenj. Očistite zelenjavo in gobe. Moko zmešajte s soljo in vodo ter pripravite testo, tako da zmes gnetete približno 5 minut. Iz testa naredite tortilje želene velikosti. Nasekljajte čebulo, papriko in gobe ter jih prepražite na vročem olju, dodajte sol in začimbe. Ko so zelenjava in gobe pripravljene, v ponev dodajte sir. Tortilje položite na vroče kamne okoli ognja in jih vsakih 10 sekund obrnite za 45 stopinj v smeri urnega kazalca. Ko boste naredili poln krog, tortilje obrnite in ponovite vajo. Sveže pečene tortilje napolnite z mešanico zelenjave in sira ter posujte s svežim drobnjakom.

RIBA V SOLI

Voda je vir življenja in mir, ki ga doživimo ob njej, je nekaj prav posebnega. Odpravite se do jezera ali reke, ulovite svoje kosilo in ga pripravite po tem receptu za preprosto odlično ribo v soli.

Sestavine:

  • sveža postrv
  • 2–3 limone
  • pest svežega kopra
  • 4 kilograme kamene soli
  • 3–5 žlic olivnega olja
  • pest svežega limoninega timijana
  • 4–6 strokov česna
  • 4 žlice prekajene rdeče paprike

Ulovite ribo in jo očistite. Zanetite ogenj. Limone narežite na rezine in jih skupaj z svežim koprom položite v ribo. Kameno sol v posodi zmešajte s pol litra vode. Zmes razdelite na polovici, postavite ribo na en kup soli in jo prekrijte s preostankom. Pecite 20 minut. Ko je riba pripravljena, v ponvi segrejte olivno olje ter dodajte papriko, timijan in česen. Vse dobro zmešajte. Ribo odstranite z ognja, razbijte solno skorjo in vzemite ribo iz slanega oklepa. Za konec jo prelijte z začinjenim oljem.

Ta članek je objavljen tudi v novi številki revije Simply Clever, ki ponuja obilo zanimivega branja. Ogledate in prenesete si jo lahko tukaj.