{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Od(Š)kodirajte tole!

  • 11. 1. 2017
  • simplyClever
  • Tehnologija

Nekoč, že davno, je človek izumil kočijo. Potovanja na daljše razdalje so kar naenkrat postala udobnejša kot na hrbtih konj – a kaj, ko je bila kočija brez konj popolnoma neuporabna. Nato je človek izumil parni stroj in ni minilo dolgo, ko ga je neki norec poskusil namestiti na kočijo, da bi se ta poganjala kar sama. No, izkazalo se je, da zamisel le ni bila tako zelo nora, in dobili smo sicer primitivni, a vendarle pravi avtomobil. Ta je ob vsaki naslednji stopnici tehnološkega napredka tudi sam postajal vse naprednejši – razvoj je šel celo tako zelo daleč, da ima danes avto precej več skupnega z računalnikom kot s kočijo. »Odkodirajmo« to skupaj!
Tehnologija in tehnološke rešitve, ki jih imamo danes za nekaj samoumevnega, so bile nekoč – pozor, pripravite se na razodetje – nekaj povsem novega. Uporaba mobilnih telefonov? Prava redkost še pred 30 leti.
Menjavanje televizijskih kanalov kar s kavča? To je mogoče šele 60 let. Hlajenje pregretih bivalnih prostorov? Šele preteklih 90 let. Torej, dedki in babice, povejte nam kaj o vašem prvem srečanju s temi hudimi novostmi!

Najprej so to bile strogo zaupne zadeve. Ko pa so se oznake tajnosti le otresle in se končno pretihotapile tudi v avtomobilizem, so svet vozil preoblikovale do temeljev. Vpliv tehnoloških rešitev, ki so bile razvite za uporabo
pri raziskovanju vesolja, v letalstvu, pri dirkanju ali vojskovanju, je bil tako globok, da si avtomobilov brez teh rešitev sploh ne moremo več predstavljati. Že veste, o čem govorimo?

Sorodni članki