{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Pet zvezdic za Fabio

  • 5. 11. 2014
  • simplyClever
  • Varnost

Nova Škoda Fabia je na testu trčenja Euro NCAP prejela najboljšo oceno pet zvezdic!

Z maksimalno oceno je bila ocenjena v prav vseh štirih ocenjevalnih kategorijah: varnost odraslih potnikov, varnost otrok, varnost pešcev in asistenčni varnostni sistemi. Odlični rezultat testa je tako samo še potrditev vrhunskega nivoja varnosti tega novega Škodinega modela.

“Pri razvoju nove Škode Fabie je bil naš cilj, da dosežemo najvišji nivo varnosti v segmentu malih vozil,” je povedal direktor Škodinega razvoja dr. Frank Welsch. “Ocena pet zvezdic pomeni potrditev doseženega cilja s strani neodvisnih strokovnjakov in kaže, da sodi nova Škoda Fabia med najvarnejše male avtomobile na trgu,” še dodaja dr. Welsch.

Poskrbi za varnost tako odraslih kot tudi otrok

V vseh štirih ocenjevalnih kategorijah (varnost odraslih potnikov, varnost otrok, asistenčni varnostni sistemi in varnost pešcev) je bila nova Fabia ocenjena z najboljšo oceno pet zvezdic, še posebej pa so izpostavili njeno čvrsto potniško kabino. Poleg odraslih pa odlično poskrbi tudi za varnost otrok: za varnost malčkov v starosti do 18 mesecev je dosegla najvišje možno število točk, prav tako je visoke ocene prejela za varnost triletnih otrok.

Inovativni varnostni sistemi

Nova Škoda Fabia stavi na inovativne varnostne sisteme, ki so bili doslej rezervirani za vozila višjega cenovnega razreda. Tu so asistenti, s pomočjo katerih se bo vozilo avtomatsko popolnoma ustavilo in se izognilo trčenju v pred sabo vozeče vozilo (Front Assistant z mestno funkcijo zaviranja v sili), tu je še funkcija večnaletnega zaviranja, ki je del serijskega sistema za elektronski nadzor stabilnosti (ESC), prav tako bo zaznalo utrujenost voznika (Driver Activity Assistant), omeniti pa velja še omejevalnik hitrosti (speedlimiter), asistenco za speljevanje na klancu (Hill Hold Control) in elektronski nadzor tlaka v pnevmatikah.

Z obsežnim paketom medsebojno usklajene varnostne opreme nudi optimalno zaščito tudi za primer nezgode. Ob trčenju tako potnike ščiti do šest varnostnih blazin – dve čelni, dve stranski in dve za glavo, ki delujejo v povezavi s petimi tritočkovnimi varnostnimi pasovi. Osnova visoke pasivne varnosti vozila pa so odlična trdnost karoserije in načrtno optimizirane zmečkljive cone karoserije.

Euro NCAP

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je neodvisen konzorcij, ki z obširnimi poskusnimi trčenji preverja varnost novih modelov vozil. Sestavljajo ga predstavniki prometnih ministrstev evropskih držav, avtomobilskih klubov, zavarovalnic in organizacij za varstvo potrošnikov.

Sorodni članki