{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

  • 9. 8. 2019
  • simplyClever
  • Kolesarjenje

La Vuelta a España, na kratko Vuelta, je prava »klancarska« predstava z dvema vožnjama na čas in s kar osmimi cilji na vrhu klancev. Preberite si, zakaj velja za najtežji Grand Tour, kaj čaka kolesarje na skoraj 3300 kilometrov dolgi dirki, vabimo pa vas tudi k branju pogovora z Andrejem Hauptmanom, selektorjem slovenske kolesarske reprezentance, ki je na Vuelti v vlogi športnega diretorja ekipe UAE.

Naslovna fotografija: Jumbo Visma

Dirka po Španiji je najmlajša, a hkrati tudi najtežja med vsem tremi kolesarskimi Grand Touri. Nastala je leta 1935 po zgledu slovitih dirk Tour de France, dirke po Franciji, in Gira d’Italia, dirke po Italiji. Na prvi Vuelti je štartalo zgolj 50 kolesarjev, tokrat pa se za rdečo majico podi 22 ekip, vsaka s po 8 kolesarji (kot na Touru). In čeprav Vuelta ostaja v senci Gira in Toura, je ta senca vse manjša, odkar je organizacijo prevzelo francosko podjetje Amaury Sport Organisation (ASO), ki že vrsto let organizira tako Tour kot skoraj vse najpomembnejše enodnevne klasike.

Dirko po Španiji lahko spremljate tudi s pomočjo uradne aplikacije Škoda, ki si jo lahko naložite na Google Play ali v Apple Store.

Vuelta

Najtežja? Najtežja!

Vuelta, tretja najbolj prestižna tritedenska večetapna dirka na svetu, je vsako leto na seznamu želja najboljših kolesarjev in moštev na svetu. S časom si je pridobila sloves najtežje dirke nasploh; postala je domena »klancarjev«. In že nekaj let je mogoče slišati, da je organizator zavil v skrajno, najstrmejšo smer. Kako bodo torej grizli kolena letos?

Ko je tritedenska dirka tako težka na začetku, se po treh dneh sicer še ne ve, kdo bo zmagovalec celotne dirke, zagotovo pa se ve, kdo to ne bo!

Drama se je začela že prvi teden na klancih Andore; kolesarji so bili prvič na vzponu Coll d’Engolasters. Po prečkanju sosednje Francije so se vrnili preko Navarre, Baskije, Kantabrije in Asturije, kjer se je bil boj na znanih klancih, videli pa smo jih tudi na nekaj novih, kot so Santuario del Acebo ali Alto de la Cubilla. V zadnjem tednu se dirka seli v osrednjo regijo, od Kastilje-La Mancha, Kastilje in Leòna do Madrida. Najbolj zanimivo bo prav gotovo v gorah Gredos in Guadarrama, na mitskih gorskih prelazih, kot je La Morcuera, kjer so nazadnje nastopili leta 2015, ko je Fabio Aru v predzadnji, 20. etapi, slekel rdečo majico s hrbta velikega Toma Dumoulina in tako zmagal v sanjskem slogu.

Letošnja dirka po Španiji se je sicer začela z “nesrečnim” 18-kilometrskim moštvenim kronometrom, naslednji dan pa je čakala kolesarje že zelo hribovita, skoraj 200-kilometrska etapa. Tretja etapa pa je bila nato celo še bolj hribovita! Ko je tritedenska dirka tako težka na začetku, se po treh dneh sicer še ne ve, kdo bo zmagovalec celotne dirke, zagotovo pa se ve, kdo to ne bo!

Četrta etapa je bila ravninska, čeprav je vsebovala en dolg klanec, ki so ga uvrstili v 3. kategorijo težavnosti. Nato pa je sledil pravi ognjemet moči in vzdržljivosti: peta, šesta in sedma etapa so imele skupen imenovalec, kajti vse tri so se zaključile na vrhu klancev s t.i. gorskim ciljem!

In to še ni bilo vse, do končnega cilja »španske pentlje« v Madridu so oziroma bodo morali kolesarji prekolesariti še šest etap, ki sodijo v kategorijo gorskih! To pa na kratko pomeni, da so od starta do cilja pred njimi samo klanci, klanci in še enkrat klanci.

Letošnja že 74. Vuelta, ki jo vnovič sponzorira Škoda (skupaj z zeleno majico), se je začela 24. avgusta z ekipnim kronometrov v Salinas de Torrovieja in se bo po 3272,2 kilometra v nedeljo končala v Madridu.

VueltaFoto: Shutterstock

Da se to vendarle ne bi bralo tako zelo grozno, je potrebno napisati, da jih izmed skupno 21 etap tretjina, torej sedem, nosi naziv ravninska, »flat«. Vendar, kot pravijo kolesarji, ki so že vozili po Španiji: kar je za Špance »flat«, je za ves ostali kolesarski svet »klancarija«. Za Špance je namreč pravi kolesar le gorski kolesar!

Med 21 etapami se najde še 36 kilometrov dolg kronometer, posamična vožnja na čas, kjer je prepričljivo slavil Primož Roglič. Vendar na presenečenje vseh ljubiteljev Vuelte to ni bil gorski kronometer, ampak čisto običajni, s skoraj popolnoma ravno traso. Spet pa ni prav nič presenetljivega, ko Španci pravijo, da je na Vuelti nemogoče določiti, katera etapa si zasluži laskavi naziv, kraljevska etapa. Zakaj? Ker je vseh osem gorskih tako zahtevnih, da je to res nemogoče – razen če štejemo višinske metre, ki jih morajo prekolesariti v posameznih etapah. Toda skupek višinskih metrov ni vedno pokazatelj težavnosti. Trinajsta etapa poteka od Bilbaa do Los Muchucosa, klanca, ki ga Španci imenujejo »rampas inhumanas«! In če je za Špance nek klanec nečloveški, kakšen je potem za ves preostali kolesarski svet? No, za slovenskega očitno nekaj povsem obvladljivega: na njej je zmagal mladi Tadej Pogačar, Primož Roglič pa je v cilj prišel takoj za njim.

Vuelta

Kdo bo zmagal?

Lista favoritov za zmago je znana že dolgo in prav na vrhu se nahaja slovensko ime: Primož Roglič! Na start je prišel povsem pripravljen, saj je večino priprav opravil ravno v Španiji, v Sierra Nevadi. V zadnjem trenutku je zaradi poškodbe rame, ki jo je staknil na treningu, svoj nastop odpovedal favorit številka ena Richard Carapaz, član španskega Movistarja, zmagovalec letošnjega Gira. Epskega povratnega obračuna z Gira med njim in Rogličem torej nismo mogli videti. So ceste na poti do zmage zdaj Rogliču kaj bolj proste?

Simon Yates, lanski zmagovalec, se je odpovedal branjenju rdeče majice in ga letos ni bilo na startni črti Vuelte, kar pomeni, da je imel Roglič še enega resnega konkurenta manj pred sabo. Prav tako se je nastopu odpovedal Geraint Thomas, ki je po drugem mestu na letošnjem Touru obljubil nastop na dirki po Španiji. Na dirki ni bilo niti Toma Domoulaina, ki je prav tako obljubil nastop, a si je premislil. Med favorite smo pred začetkom šteli tudi Miguela Angela Lopeza, odličnega mladega »klancarja«, ki ima še kako dobre izkušnje s tritedenskimi Grand Touri, Naira Quintano in svetovnega prvaka Alejandra Valverdeja, oba sta bivša zmagovalca te dirke. Na prvi pogled ima Primož Roglič letos res najslabšo konkurenco in je glede na vse svoje dosedanje predstave in prednost pred ostalimi prav gotovo favorit številka ena za končno zmago!

Slovenec že v zlati in rdeči majici

Ne pozabimo, Slovenci smo že imeli vodečega na dirki po Španiji. Kar dvakrat je majico vodilnega v skupni razvrstitvi nosil Janez Brajkovič, in sicer prvič leta 2006, ko je vozil za Discovery Channel, drugič pa leta 2013, ko je bil član Astane. Prvič je bila majica še zlata, leta 2010 pa je majica vodilnega zamenjala barvo in postala rdeča, kakršna je še danes.

Slovenci imamo tudi zmagovalce etap. Leta 2009 je Borut Božič slavil zmago v 6. etapi. Janezu Brajkoviču je to uspelo leta 2013, ko je skupaj z moštvom Astana zmagal v moštveni vožnji na čas in tako prevzel rdečo majico. Matej Mohorič pa je zmagal 7. etapo leta 2017.

Slovenci na Vuelti

1. Primož Roglič, Jumbo Visma
2. Tadej Pogačar, UAE
3. Luka Mezgec, Mitchelton-Scott (zaradi poškodbe po padcu je že odstopil, op.a.)
4. Domen Novak, Bahrain-Merida
5. Luka Pibernik, Bahrain-Merida

+ Andrej Hauptman, pomočnik športnega direktorja UAE

Na letošnji Vuelti je kar pet Slovencev, zato je zanimanje ljubiteljev kolesarstva v Sloveniji veliko. Žal pa je ne bo mogoče spremljati na programu slovenske televizije kot dirko po Franciji; celotno dirko bo prenašal Eurosport.

Mnenje poznavalca

Za kratek komentar in napoved razpleta Vuelte smo še pred začetkom dirke, na kateri je zablestel njegov varovanec Tadej Pogačar, prosili selektorja slovenske kolesarske reprezentance Andreja Hauptmana, ki najbolje pozna Primoža Rogliča. Andrej Hauptman je tudi sam na Vuelti, in sicer v vlogi pomočnika športnega direktorja moštva UAE, za katerega vozi mladi Pogačar.

Na letošnji Vuelti bo nastopil tudi Primož Roglič. Kakšne možnosti mu pripisujete za uspeh v skupnem seštevku?

Primož je kolesar, ki gre na vsako dirko na zmago. Letos je zmagal na vseh dirkah, na katerih je nastopil, razen Gira, ki ga je zaradi bolezni končal na 3. mestu. Verjamem, da bo tudi na Vuelti krojil potek dirke, da bo med glavnimi akterji. Vem, da je opravil odlične višinske priprave v Španiji, da bo številka ena v moštvu, da bo imel odlične pomagače, skratka, da gredo na njegovo zmago v skupnem seštevku. Prav gotovo bo to za Slovence najbolj zanimiva Vuelta do zdaj. Bo pa dirka po Španiji tudi odlična priprava za septembrsko svetovno prvenstvo, kjer bo Primož prav tako nastopil in kjer bo tudi med glavnimi favoriti.

Kaj sicer za vas pomeni Vuelta? Kam uvrščate to dirko?

Vuelta je med vsemi tremi tritritedenskimi preizkušnjami svetovnega kolesarskega koledarja mogoče najmanj prestižna, je pa po mojem mnenju najtežja in z mojega selektorskega vidika zelo zanimiva. Pravzaprav je to »klancarski festival«, ampak tudi večina specialistov za enodnevne preizkušnje prav na španski pentlji dviguje pripravljenost za svetovno prvenstvo. Letos bom imel to priložnost, da jo še pobliže spremljam, saj bom del karavane kot pomočnik športnega direktorja v UAE teamu, za katerega bo nastopil tudi Tadej Pogačar. V stiku bom tudi z ostalimi slovenskimi kolesarji, ki bodo nastopili na dirki, kar je tudi z vidika reprezentance zelo pomembno.

Vuelto sem sicer v svoji poklicni karieri vozil samo enkrat. Nanjo me spominja kar nekaj rezultatov v prvo deseterico in veliko trpljenja v strme španske vzpone. Je bila pa Vuelta 2002 odlična priprava na SP v Zolderju, kjer sem zasedel 4. mesto.