Raziščite ŠKODA svet

Avto za vse potrebe
ŠKODA OCTAVIA

Najbolj priljubljen model ŠKODA je na voljo v več kot 80 kombinacijah oblike, opreme, motorjev in pogonskega goriva.

Spoznajte jo
{{alert.message}}
  • 30. 3. 2018
  • simplyClever
  • Družina

Da ali ne? In kako se sploh lotiti nakupa avtomobila zase, za sina ali za hči? Kakšni načini financiranja so na voljo? Kakšno financiranje izbrati? Se odločiti za novo ali rabljeno vozilo?

Preberite članek

Rapid: ljubljenec družin

  • 27. 4. 2017
  • simplyClever
  • Modeli
  • ŠKODA

Škoda je optično in tehnološko nadgradila tudi model Rapid.

Rapid ponuja številne nove tehnične rešitve, vključno z novo osvetlitvijo in asistenčnimi sistemi, ki zagotavljajo več varnosti, ter s povezljivostnimi možnostmi sistema Škoda Connect. Ta omogoča potnikom, da so vselej ‘online’. Ob tem je motorna ponudba z 1,0 TSI motorji še bolj učinkovita.

Tri verzije opreme in še športni Monte Carlo
Obe različici Rapida sta v Škodini modelni paleti dobro zapolnili vrzel med manjšo Fabio in večjo Octavio. Ta velikostni razred namreč predstavlja kar 36 odstotkov globalne avtomobilske prodaje, v njem pa petvratni model zajema kar 42 odstotkov. Po predvidevanjih strokovnjakov pa bo ta razred do leta 2020 narasel na 50 odstotkov. S tremi paketi opreme in verzijo Monte Carlo je zdaj Rapid eden najbolj privlačnih modelov v segmentu.

Nova oblika prednjega in zadnjega dela
Rapid še vedno postavlja merila na področju prostornosti v razredu. Kompaktna na zunaj, prostorna znotraj. Nov model je prepoznaven po spodnjem delu odbijača z vgrajenimi meglenkami, kromirana letev (od verzije Style) pa vizualno povezuje oba dela, s čimer deluje avtomobil širši kot prej. Zadnje luči so spet v prepoznavni obliki črke C, vendar poslej z zatemnjenimi stekli, kar daje zadnjemu delu športnejšo noto. Na voljo je tudi nekaj novih aluminijastih platišč.
Spremembe so vidne tudi v notranjosti. Dekorativni vstavki v vratih so opazni ravno tako kot prenovljeni zračniki, prenovljena pa so tudi stikala gretja in zračenja.

Za potrebe družin
Z Rapidom se Škoda osredotoča predvsem na družinske potrebe. Eden ključnih dejavnikov je prilagodljivost avtomobila, sploh glede na njegovo prostornost in velika peta prtljažna vrata. Rapid je izjemno popularen pri družinah zaradi kompaktnih zunanjih mer (dolžina 4,483 mm, širina 1,706 mm, višina 1,461 mm) in notranjosti, ki je izredno prostorna, sploh glede na zunanje mere. Prostora za glave je 972 mm, za kolena 65 mm – obe meri sta med najboljšimi v razredu. S prostornino prtljažnika (550 l) je Rapid prav tako v vrhu razreda.

Inteligentni sistem Light Assist
Od opreme Ambition naprej so žarometi poslej na voljo tudi v energetsko učinkoviti biksenonski tehnologiji, dnevne luči in smerniki pa v LED tehnologiji. Sistem Light Assist pa samodejno vklopi dnevne luči, ko voznik obrne ključ. Tipalo nato zazna stopnjo svetlobe in samodejno vključi dolge luči, ko je to potrebno. S funkcijo Coming home and leaving home pa vozilo samodejno osvetljuje okolico v določenem času in omogoča potnikom varno pot do vrat v temi.
High Beam Assist pa zagotavlja optimalno osvetlitev vozne površine v noči. V mraku in pri hitrosti nad 60 km/h zmore tipalo prepoznati vozilo spredaj (do 400 m) in prihajajoče vozilo (do 1000 m) ter zatemni svetlobni snop.

Široka ponudba aktivne in pasivne varnosti
Dolga medosna razdalja, temeljito podvozje in čvrsta karoserija so osnova za dobro vozno dinamiko. Ob tem pa Rapid ponuja še širok nabor varnostnih sistemov. Serijska oprema vključuje ESC (stabilinostni sistem) in nadzor pritiska v pnevmatikah (TPMS). Med novostmi sta še funkcija večnaletnega zaviranja, ki preprečuje večkratno trčenje, ter sistem za stabilizacijo priklopnika, ki je aktiven vselej, ko je priklopnik priključen. Sistem za zaznavanje voznikovih aktivnosti pa opozarja na morebitno voznikovo utrujenost.
Na voljo so še številni drugi sodobni sistemi, kot na primer zaviranje v sili v mestu pa pomoč pri speljevanju v klanec, tipala za lažje parkiranje … Pasivni varnostni sistemi pa varujejo potnike v primeru trka. Serijsko je na krovu šest zračnih blazin ter po višini nastavljivi varnostni pasovi z zategovalniki.

Učinkoviti in dinamični 1.0 TSI trivaljniki
Med najpomembnejše novosti sodi novi litrski bencinski TSI motor s turbinskim polnilnikom, ki je v ponudbi modela Rapid prvič, z zmogljivostjo 70 kW (95 KM) ali 81 kW (110 KM). Gre za trivaljni motor, ki nadomešča dosedanji 1,2-litrski štirivaljnik, je nekoliko zmogljivejši in tudi 10 kilogramov lažji od predhodnika. Rapid ali Rapid Spaceback z njim dosegata najvišjo hitrost 187 oziroma 200 kilometrov na uro, pospešek z mesta do 100 kilometrov na uro pa je 11 oziroma 9,8 sekunde.
Ob novem bencinskem trivaljniku lahko obe izvedenki poganjata še 1,4-litrski bencinski štirivaljnik TSI, ki razvije 92 kW (125 KM), za ljubitelje dizlov pa sta na voljo trivaljni 1,4 TDI s 66 kW (90 KM) in štirivaljni 1,6 TDI s 85 kW (116 KM).
Glede na motorno verzijo je na voljo tudi 5- ali 6-stopenjski ročni menjalnik oziroma 7-stopenjski DSG.

ŠKODA Connect – vedno ‘online’
Potniki v prenovljenem Rapidu so lahko deležni vseh prednosti sistema ŠKODA Connect. Ta je sestavljen iz dveh delov – Infotainment Online za informacijo in zabavo ter Care Connect za servisne storitve in pomoč. Sistem vsebuje tudi samodejni klic v sili, hkrati pa tudi stalno povezavo s servisom. Preko aplikacije na telefonu pa lahko voznik nadzoruje tudi številne komponente avtomobila in celo najde svoj avto.

Široka paleta infotainment sistemov
Sistemi, ki jih uporablja prenovljen model Rapid sicer bazirajo na drugi generaciji MIB platforme koncerna VW. Vključujejo tudi Smart Link+ vmesnik, ki omogoča enostavno povezavo pametnega telefona v infotainment sistem avtomobila in uporabo aplikacij preko osrednjega zaslona. Sistem Media Command 2.0 pa omogoča tudi (od opreme Ambition naprej) priklop dveh tabličnih računalnikov v sistem preko brezžične povezave in namestitev na zadnji del vzglavnikov. Na ta način lahko tudi potnika zadaj dostopata do funkcij infotainment sistema.
Poleg številnih dodelanih Simply Clever rešitev v avtomobilu (kar 19 jih je že na voljo), sta zdaj potnikom na voljo tudi dva dodatna USB vmesnika, ki sta dosegljiva potnikom zadaj.

Rapid Monte Carlo
Športnost, individualnost in izrazit dizajn so bili vedno atributi modelov Monte Carlo. Ti modeli pritegnejo predvsem s športnimi poudarki zunanjosti in notranjosti ter z zanimivo opremo. Ime Monte Carlo pa je poklon uspehom znamke Škoda v motošportu.
Črni elementi poudarjajo dinamično naravo avtomobila: v črno je obarvan rob maske pa ohišja ogledal, sprednji in zadnji spojler ter pragovi. Rapid Monte Carlo ima v serijski opremi tudi črna 16-palčna platišča Italia, črna 17-palčna platišča Torino pa so oziroma bodo na voljo za doplačilo.
Ob tem so bočna in zadnje steklo zatemnjeni (SunSet), ravno tako kot zadnje luči. Športnost avtomobila pa dopolnjuje še v črno obarvan difuzor.
Pri modelu Rapid Monte Carlo so biksenonski žarometi serijski; to pa pomeni tudi črne vstavke za meglenke s funkcijo osvetljevanja zavojev.
Tudi notranjost Rapida Monte Carlo izžareva športnost. Trikrat volanski obroč je odet v črno perforirano usnje in obšit s sukancem kontrastno rdeče barve. Vrh prestavne ročice, osrednji naslon za komolce in nasloni za roke na vratih so ravno tako oblečeni v usnje in sešiti z rdečim sukancem. Voznik in sovoznik sedita v športnih sedežih v posebni tkanini v rdeče/črni barvi in s sivimi črtami. Na pragovih spredaj je napis Monte Carlo, črne talne obloge pa so sešite z dekorativnimi šivi. Dodaten vtis športnosti ustvarja vzorec ogljikovih vlaken na armaturni plošči. Stopalke so iz nerjavnega jekla, instrumetni pa imajo posebno športno podlogo.

Sorodni članki