Raziščite ŠKODA svet

Avto za vse potrebe
ŠKODA OCTAVIA

Najbolj priljubljen model ŠKODA je na voljo v več kot 80 kombinacijah oblike, opreme, motorjev in pogonskega goriva.

Spoznajte jo
{{alert.message}}
  • 26. 5. 2018
  • simplyClever
  • Modeli

Najmočnejša in najbolj dinamična Octavia ima motor s 180 kilovati (245 KM), kar je 11 kW (15 KM) več od prej najmočnejše RS različice, RS 230. Močan motor in inovativna tehnologija podvozja, vključno z računalniško nadzorovano zaporo diferenciala VAQ, ponujajo izjemno vozniško izkušnjo.

Preberite članek

Rapid Spaceback: kompakten navzven, ogromen znotraj

  • 28. 4. 2017
  • simplyClever
  • Modeli

Ste dovolj mladi za tega dinamičnega poskočneža?

Rapid Spaceback naredi vtis z vsemi pomembnimi dejavniki, ki so značilni za modele znamke, predvsem torej z razkošno odmerjenim notranjim prostorom, številnimi Simply Clever rešitvami in z visoko ravnjo aktivne in pasivne varnosti.
Od opreme Ambition naprej so dnevne luči v LED svetilni tehniki. Opcijsko so za ta model na voljo tudi biksenonski žarometi, v katerih so tudi LED dnevne luči in smerniki. Podaljšano zadnje okno je zdaj serijsko od ravni opreme Style naprej in ponuja potnikom znani občutek prostornosti, posebno še z doplačljivim velikim panoramskim strešnim oknom. Novi učinkoviti in zmogljivi 1.0 TSI motorji nadomeščajo agregate s prostornino 1.2 litra. Rapid Spaceback je na voljo tudi v športnejši verziji Monte Carlo.

Oblikovna nadgradnja modela Rapid Spaceback je še posebej opazna na prednjem delu. Spremenjene meglenke v dodelanem spodnjem delu odbijača so zdaj povezane s tanko kromirano okrasno letvijo (od opreme Style), ki napravi prednji del avtomobila še širši. Pet novih oblik platišč je zdaj na voljo (opcijsko), poleg tega je model na voljo tudi v 13 barvnih izvedbah, od tega so tri barve nove, devet od teh pa je kovinskih.

Sprednji del določajo značilni elementi petvratnega modela Rapid. Razen izrazite maske hladilnika z 19 pokončnimi režami in kromirano obrobo so tu še žarometi in meglenke, ki so postavljene v obliki deteljice, sredi katere je logotip znamke. Rapid Spaceback je moč naročiti tudi z meglenkami s funkcijo osvetljevanja zavojev (za opremo Ambition in Style).
Podaljšano zadnje okno je seveda značilnost najbolje opremljene različice nadgrajenega modela Rapid Spaceback. Zatemnjene zadnje luči v tipični obliki črke C dajejo zadnjemu delu tega modela še bolj športen videz. Črni difuzorski element in svetlobni odbojniki v odbijaču pa poudarjajo usmerjenost v širino.

Preberi več o modelu Rapid!

V kombinaciji s podaljšanim zadnjim oknom (serijsko od opreme Style) daje panoramsko strešno okno avtomobilu še prav poseben videz. Tako deluje, kot bi se stekleni del raztezal od vetrobranskega stekla pa vse do konca zadnjih, prtljažnih vrat in ponuja potnikom neomejen pogled navzven in občutek izjemne prostornosti. Steklen del meri tako 1,713 x 1,155 mm, od tega je prozoren del 1,210 x 780 mm.
Bočni pogled določa predvsem 2,602 mm dolga medosna razdalja in kupejevska silhueta z ostro začrtano tornado linijo, ki ustvarja spretno medigro senc in svetlobe. V primerjavi z običajnimi kompaktnimi petvratnimi modeli se zdi, da je Rapid Spaceback bolj športen, bolj dinamičen in daljši. Tretje bočno okno od C do D stebrička pa izboljša splošno preglednost in zmanjša mrtve kote. Skupaj z velikimi steklenimi površinami skrbijo za več svetlobe v notranjosti tudi tanki stebrički.
Četudi je Spaceback za 18 cm krajši od limuzinskega modela, ponuja praktično enako prostornost v notranjosti kot daljši sestrski model. Zato se lahko pohvali z vodilnimi merami v razredu – na primer s 65 mm kolenskega prostora ter prostorom za glave spredaj in zadaj, ki meri kar 1,014 oziroma 980 mm. Prtljažnik je ravno tako med največjimi, saj meri kar 415 litrov oziroma 1,381 litrov s podrtimi zadnjimi naslonjali.

Sorodni članki