{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

S kolesom po Dolomitih

  • 5. 7. 2018
  • simplyClever
  • Kolesarjenje

Dih jemajoča narava. Trava takšne barve, da je ne najdeš drugje. Mogočni vršaci, ki se vzpenjajo proti nebeško modremu nebu. To je srce Dolomitov z veličastnimi prelazi, naslonjenimi na pogorje Sella. Ekipa Bled Bike Festivala se je tja zapeljala s Kodiaqom.

Z odkrivanjem čudovitih razgledov smo pričeli pri jezeru Misurina. Že kak kilometer prej so neokrnjeno naravo gorskega sveta naznanile Tre Cine. »Trije vrhovi« so raj za vse pohodnike, ki želijo uživati v visokogorskem svetu. Poti, večinoma dvonamenske (za pohodnike in kolesarje), imajo le malo naklona in so primerne tudi za fizično manj pripravljene aktivne turiste.

Na poti proti Cortini D’Ampezzo, ki je leta 1956 gostila zimske olimpijske igre, dobimo občutek, da prihajamo v kraje, kjer so kolesarji zelo zaželeni in spoštovani gostje. Prvotno olimpijsko skakalnico je že načel zob časa, a kreativni domačini so jo oživeli. Iztek je preurejen v lokalno nogometno igrišče, pod odskočno mizo pa je turistična »fotoshooting« točka.

Tokrat smo prelaz Falzarego izbrali za vstop v kolesarsko zanko (Corvara – Arabba – Canazei – Selva), znano smučarsko Sella Rondo. Ta v zimskem času, skupaj z zaledjem, ponuja več kot 1200 kilometrov smučarskih prog. Ladinci, prebivalci teh krajev in najstarejše retroromansko ljudstvo, so pred štirimi desetletji začeli celovito razvijati zimski turizem, v zadnjih nekaj letih pa poletna turistična sezona celo prekaša zimsko, in to tako po številu turistov kot po prihodkih. Pohodništvo in kolesarjenje sta glavna turistična produkta, čisto prvi zametki turizma pa segajo že v začetek 19. stoletja.
Ladinci so najhujše čase doživljali med prvo svetovno vojno, ujeti med interese Avsto-Ogrske in Italije. In če pred sto leti niso imeli takorekoč nič, se danes lahko pohvalijo z vrhunsko turistično infrastrukturo. So ljudje , ki živijo za turizem.

Visokogorske ceste kolesarske zanke so poslastica zase. Ko kolesarji grizemo klance takšnih veličin, smo hvaležni tistim, ki so jih konstruirali in gradili. Naklon je ravno pravšen, ceste se vijejo kot kače, na trenutke se pojavi tudi priložnost, da si spočiješ in se nadihaš. Ja, tudi to daje poseben pečat cestam po Južni Tirolski.

Prelaz Gardena nas popelje v dolino, ki danes v teh krajih velja za najbolj mondeno zimsko in poletno turistično središče. S kolesarskimi prireditvami, ki privabljajo bajkerske zanesenjake vsega sveta, so uspeli začetek poletne turistične sezone premakniti na prve dni meseca junija.

Pogorje Sella, okoli katerega nas vodi pot, je najlepše opazovati na vzponu iz Val Gardene na prelaz Sella. Kolesarji se za svoj fotografski arhiv ustavljajo večinoma pri označevalnih tablah prelazov. Fotografija pač pove več kot tisoč besed.

Prelaz Pordoi (Passo Pordoi) je bil naš zadnji prelaz. Tu se srečujejo tako cestni kot gorski kolesarji, zato smo se odločili, da parkirišče spremenimo v promocijsko točko Bled Bike Festivala. Na gorskih kolesih smo se podali po najbolj slikoviti potki tu naokoli. Bil je dan presežkov. Po rahlo deževnem dopoldnevu je pokukalo sonce. Jez Fadaia z Marmolado, najvišjim vrhom Dolomitov, smo opazovali ob tem, ko smo vozili po enem lepših »trejlov« na zemeljski polobli. Kratko, a sladko. Posebej doživeto je bilo srečanje z lisico, ki je prišla v bližnjo kočo prosit za živež. Za konec pa še občudovanje svizcev, prikupnih kosmatincev, ki jih kolesarji običajno le slišimo. Dolomiti so nam jih tokrat pokazali, in to čisto od blizu.
Pot po dolomitski kolesarski zanki zaključujemo s kulinariko. Med kolesarji se večkrat sliši, da v Italiji pri kavi in testeninah nimaš kaj zgrešiti. Res je. V Arabbi smo poskusili lokalne testenine, ene na lovski in druge na vegi način. Pika na i tega popotovanja. Ko tudi kulinarika ne razočara, veš, da da si izbral pravo destinacijo.

Na Bled!

Tista destinacija, ki vas bo konec avgusta zares navdušila, pa je naš alpski biser. Bled bo drugič zapore gostil največji slovenski kolesarski festival z najlepšimi razgledi. Vikend dogodek za vse družine, ki želijo aktivno preživljati prosti čas, bo posebej zanimiv v soboto. Na razpolago bodo kolesa številnih svetovnih proizvajalcev, vsa za vas, da jih preizkusite. Vabljeni na dogodek, katerega osrednji sponzor je Škoda! V videu spodaj si oglejte, kako lepo smo se imeli lansko leto!

Več o programskih vsebinah lahko preberete na www.bledbikefestival.com

*Fotografije so posnete na opisani trasi našega potepanja pa Dolomitih, razporejene po presoji uredništva.

Sorodni članki