{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Spet v pogonu

  • 17. 8. 2017
  • simplyClever
  • Družina
  • Kolesarjenje
  • Prosti čas
  • Rekreacija

Kmalu bo treba pozabiti na brezskrbne počitnice in ležerno poležavanje na plaži. September prinaša nove delovne in telesne izzive. Da vas telo ne bi prehitro pustilo na cedilu, se čim prej fizično aktivirajte! Tako se boste izognili prehladom in se z bremeni vsakdanjika spoprijeli z nasmehom.

Med prednostmi ukvarjanja s športom v poznopoletnem in jesenskem času je gotovo dejstvo, da takrat ni več zadušljivo visokih temperatur zraka, ki človeka utrudijo že brez posebnih premikov. Prav tako za udejstvovanje na prostem ni treba več vstajati ob ranih jutranjih urah ali za to žrtvovati večerov. Zunanjim aktivnostim bo sledila okrepitev imunskega sistema, s tem pa se boste izognili prehladom, ki so jeseni še kako pogosti. Aerobna vadba bo poskrbela za izločanje endorfinov in serotonina, s čimer imate dobre možnosti, da se izognete jesenski depresiji. Poleg manj pogostih obiskov zdravnika so prednosti ukvarjanja s športom še druženje in spoznavanje novih ljudi, uživanje v občasnih kaloričnih pregrehah, ki ne pustijo posledic, povečane kognitivne sposobnosti, sprostitev od vsakodnevnega stresa, izboljšal pa se vam bo tudi spanec! Kaj torej še čakate?

Slovenci smo nadpovprečni

Raziskava Eurobarometra o telesni aktivnosti Evropejcev iz leta 2014 je pokazala, da smo Slovenci vse leto nadpovprečno telesno aktivni, saj se nas enkrat tedensko rekreira malo več kot polovica. Zaradi nepredvidljivega vremena je jeseni morda nekoliko težje načrtovati aktivnosti na prostem, zato tedaj mnogi za svojo rekreacijo izberejo obisk fitnesa ali vodenih vadb. Spet drugih vremenske nevšečnosti, med njimi ohlajanje ozračja, pogostejše padavine in vlaga v zraku, ne zmotijo.

Med najbolj priljubljenimi poznopoletnimi in jesenskimi oblikami rekreacije pri nas so vsekakor sprehodi in tek, planinarjenje in pohodništvo ter kolesarjenje. Sprehodi so najcenejša oblika športnega udejstvovanja, saj zanje ne potrebujemo posebnih oblačil in pripomočkov. Zgolj oblečemo se vremenskim razmeram primerno in že smo pripravljeni. Kaj pa palice za nordijsko hojo? Toliko bolje!

Pohodništvo, sploh v organizaciji katerega izmed 287 planinskih društev, kolikor jih premoremo v Sloveniji, je lahko zabavna, a zaradi nujnosti kakovostne pohodniške obutve nekoliko dražja izbira, ki v primerjavi s hojo zahteva tudi večjo mero fizične kondicije.

Ukvarjanje s športom zahteva predvsem en dobro naoljen stroj: vaše telo! A da to telo z vsem, kar potrebuje, pride do izhodišča svojega pohoda, teka ali kolesarskega izleta, potrebuje primerno vozilo. Če med raziskovanjem hribovja pogosto zapeljete na gozdne in strme poti, bo vaša pot lažja in tudi varnejša z vozilom na štirikolesni pogon. Če pa prisegate na tek, tenis ali igre z žogo, pa potrebujete tudi dovolj velik prtljažnik. Ta naj bo opremljen s pritrdilnimi elementi, da se vaši rekviziti v prtljažniku ne bodo prevračali, prihranite pa si še čas za čiščenje prtljažnika zaradi umazanih čevljev in športne opreme ter si raje omislite gumijasto ali plastično oblogo dna prtljažnika. Za prevoz koles lahko izberete prtljažnik, ki ga namestite na streho vozila ali na vrata prtljažnika avtomobila. Pri nakupu najprimernejšega vozila in dopolnilne opreme zanj – od mrežic in kljukic do prtljažnikov za kolesa in strešnih kovčkov – vam bodo najbolje svetovali strokovnjaki v prodajno-servisni mreži ŠKODA.

TEK PODIRA VSE REKORDE

Da je tek pri Slovencih iz leta v leto bolj priljubljen, dokazuje vse več tekaških prireditev z množično udeležbo rekreativnih tekačev. »Število nastopajočih je že prav neverjetno. Razmišljam o tem, a pravega odgovora ne najdem. Verjetno bi ga prej našli sociologi ali kulturologi,« je lanskoletno vnovično rekordno udeležbo na Volkswagnovem Ljubljanskem maratonu komentiral predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih. Letos bodo naš največji maraton organizirali že 22. leto zapored! Med vsemi tekaškimi dogodki v Sloveniji ostaja najbolj množično obiskan in priljubljen.

Med najbolj zaželenimi trofejami rekreativcev se vse pogosteje pojavlja uspešno pretečen polmaraton. Po besedah Dana Cruza, organizatorja maratonov Rock ‘n’ Roll, trenutno ene najbolj vročih serij maratonov na globalni ravni, gre pri 21 kilometrih za razdaljo, ki jo je mogoče preteči brez posebne zavezanosti šestmesečnemu maratonskemu programu treninga. »Polmaraton ljudem dovoljuje, da po teku obiščejo muzej ali odidejo na predstavo, saj jim preostanka dneva ni treba preživeti v postelji ali v banji, napolnjeni z ledom,« pove z nasmehom. Kot dodaja, med njihovimi tekači prevladujejo posamezniki, mlajši od 35 let, in to so ljudje, ki so v svoj vsakdan poleg dela, šole, zabave, družbenih omrežij in drugih hobijev vključili tudi tek. »Obožujejo kulturo zdravja in želijo živeti aktivno. Znajo uživati v prednostih, ki jih prinaša tak način življenja,« dodaja Cruz.

BREZSKRBNO S KOLESOM

Poleg teka je med Slovenci izjemno priljubljeno tudi kolesarjenje – kolesarijo posamezniki in celotne družine. Saj veste, komur je kolesarjenje v krvi, pač mora na dveh kolesih v dež, v sonce, v hrib … In preprosto mora s to svojo ljubeznijo okužiti tudi najmlajše! Odlična izbira za hladnejše in vlažnejše vreme je gorsko kolo, saj ima to širše gume z globljim profilom in boljšim oprijemom.

Gorsko kolo vam bo prav prišlo tudi na Bled Bike Festivalu, katerega sponzor je to leto znamka ŠKODA, potekal pa bo med 25. in 27. avgustom. Organizatorji obljubljajo največji kolesarski festival pri nas z najzahtevnejšo dirko v gorskem kolesarjenju. Na daljši trasi po imenu Bled Epic bodo morali tekmovalci premagati skoraj 3.000 višinskih kilometrov, na nekoliko krajši dirki, imenovani Bled Maraton, pa 1.710 višinskih metrov. Dogodek lahko obiščete tudi brez kolesa in uživate v raznolikem programu te zanimive prireditve.

Ker je vendarle še vroče poletje, zaključimo z vročim kolesarskim trendom: to je že nekaj sezon t. i. »grevlanje« ali makadamkanje. Gre za vožnjo s kolesi, ki niso ne cestna ne treking pa tudi gorska ne: gravel kolesa so za vsepovsod, kjer se pač da kolesariti.


 

Koledar prireditev: izberite svojo!

Bled, 25.27. avgust: Bled Bike Festival

V našem turističnem biseru bo konec avgusta potekal največji kolesarski festival v Sloveniji z najtežjo gorsko preizkušnjo na področju Julijskih Alp. Pomeriti se bo mogoče tudi na drugih progah.

Več 

Brdo pri Kranju, 9. september ob 9.30: 6. Triglav tek

Pomerili se boste lahko na različnih razdaljah, in sicer na 10 in 21 kilometrov. Za družine sta na voljo družinski in otroški tek, za poslovneže pa poslovni tek.

Več

Ljubljana, 10. september ob 11. uri: 6. Bike festival Ljubljana

Tradicionalni kolesarski dogodek se bo pričel in končal na Kongresnem trgu. Za kolesarje bosta na voljo 35- in 78-kilometrska proga.

Več

Spodnje Hoče, 16. september ob 11. uri: 1. Tek pod Pohorjem

Tek je namenjen tako aktivnim kot rekreativnim športnikom, ki se želijo pomeriti na razdalji 10 kilometrov. Razgibana pot vodi mimo lokalnih znamenitosti in je delno makadamska.

Več

Medvode, 30. september ob 16. uri: 6. Medvoški tek

Tekači se lahko pomerite na treh razdaljah – na 5, 10 ali 20 kilometrih –, za najmlajše pa bo na voljo Vzajemkov tek, na katerega se otroci lahko prijavijo najkasneje do 15. ure.

Več

Ljutomer, 7. oktober: Po poteh Miška Kranjca

Pot, ki bo trajala od štiri do pet ur, vas bo vodila od rojstne hiše Miška Kranjca, sledil bo rahel vzpon na gorice, nato se boste mimo razglednega stolpa spustili nazaj v dolino.

Več

Portorož, 14. oktober ob 11. uri: Bike festival Portorož, pozdrav jeseni

Kolesarski festival bo zaokrožil letošnjo sezono. Udeleženci bodo lahko nastopili na treh trasah, 41-kilometrski družinski, 56-kilometrski rekreativni ter 88-kilometrski s startom in ciljem v Marini Portorož.

Več

Ljubljana, 29. oktober ob 10.30: 22. Volkswagen Ljubljanski maraton

Tekaška prireditev, ki je pri nas najbolj množična in priljubljena! Tekmovalci se lahko preizkusijo na maratonu ali polmaratonu, rekreativci bodo premagovali razdaljo 10 kilometrov, tu pa so tudi srednješolski, osnovnošolski in Lumpi tek za najmlajše.

Več

Sežana, 11. november ob 11. uri: Tekaški pozdrav jeseni na Krasu

Pričetek teka bo na sežanskem stadionu. Proga je delno asfaltna, delno makadamska.

Več

Kope, 2. december ob 11. uri: Zimski urbani gladiator Kope – finale

Športna prireditev je ekipni izziv, prilagojen vsem starostnim skupinah in posameznikom z različnimi stopnjami pripravljenosti. Na različno dolgih progah bo brez časovne omejitve moč premagovati raznolike ovire.

Več

Sorodni članki