{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Super poroka? Superb poroka!

  • 22. 10. 2018
  • simplyClever
  • Družina

Kaj je zanje romantika? Zakaj bi bilo škoda, če se ne bi nikoli spoznali? Kaj je šlo narobe na poroki? Kdo komu kuha kosilo, kdo se ne krega in zakaj ni važno, ali bo otrok fantek ali punčka? Spoznajte naše mladoporočence! Ste si kaj podobni?

Bili smo z njimi tistega dne, ko so si obljubili drug drugega: ko so še kot dekleta in fantje trepetali od vznemirjenja pred poroko, ko so kot možje in žene z zlatim prstanom na roki mahali mimoidočim ter ko so se od plesa, radosti in petja utrujeni, a brezmejno srečni v jutru naslednjega dne zapeljali v miren objem skupne intime. Med decembrskimi prazniki, ki so zato letos zanje nekaj prav posebnega, smo obiskali tri sveže poročene pare, ki so sodelovali v Škodini akciji VIP-poroka, in preverili, kako se med njimi iskri od ljubezni danes.

Sergeja in Sandi Krč 

Do nedavnega fant in punca, gradbenik in pravnica, rahlo različna, a v skupnem cilju vedno enotna: Sandi in Sergeja sta se spoznala preko spleta. Naključno in hitro. Sicer pa pravita, da se je njuna pot pričela na ravnem, s kosilom, in nadaljevala z vzponom na Kranjsko kočo na Ledinah. Z enakimi mislimi in cilji sta hitro spoznala, da sta namenjena drug drugemu. Oba obožujeta potovanja, tista prava, ko se vključiš v lokalni ritem življenja in si se pripravljen kdaj pa kdaj tudi konkretno znajti. Destinacije izbirata sistematično, vsak enkrat. Začrtane so na zemljevidu, ki sta ga od prijateljev dobila kot vselitveno darilo. In kako je bilo na poroki? “Tik pred obredom, ki je potekal med visokimi in redkimi smrekami smučišča Kope, se je v trenutku pooblačilo ter namočilo vse zbrane. Če verjamemo starim vražam, upajmo, da se vse izpolnijo – vsaj tiste ta dobre.”


Nastja in Blaž Cimperman

Njemu je tehnika blizu, njej ne; on je športnik, ona ne; on je realist, ona optimistka … Nasprotja, ki se privlačijo in dopolnjujejo. Ljubezen med Nastjo in Blažem se ni začela na prvi pogled, so se pa iskrice začele kresati, ko sta se prvič skupaj popeljala z avtomobilom. »Z Nastjo se poznava že iz srednješolskih hodnikov, a družiti sva se začela nekoliko kasneje, na veselicah. Nastja se mi je že takrat zdela simpatična, in čeprav še ni imela vozniškega dovoljenja, sem ji dovolil, da se malce zapeljeva,« pripoveduje Blaž. Sledil je prvi zmenek in potem – nič. »Blaž je malce okleval, kot to rad počne, zato sva se naslednjič srečala čez lep čas na koncertu na prostem,« se spominja Nastja. Skupaj sta pobegnila do bližnjega jezera in Blaž je kot pravi kavalir s svojim objemom Nastjo malce pogrel. In tako se je začelo.

Tako kot začetek njune zveze se je tudi njuna zaroka zgodila ob vodi, ki jo Nastja sicer obožuje, natančneje sredi Belega jezera v Avstriji. Ob sončnem zahodu sta z lesenim čolničkom zaveslala po jezeru, nakar je Blaž pokleknil in Nastjo zaprosil za roko. »Priznam, bil sem precej nervozen, saj zaroke nisem kaj dosti načrtoval. Čakal sem, kdaj bo prišel tisti popolni trenutek,« pripoveduje Blaž.


Foto: Borut Peterlin in osebni arhiv

In je prišel, prav tako popoln trenutek, kot je bila popolna tudi njuna poroka, čeprav je Nastja prej pogosto sanjala, da bo šlo kaj narobe. »Vse se je odvilo še bolje, kot sva načrtovala. V prav posebnem spominu nama bo zagotovo ostal cerkveni obred, saj naju je poročil duhovnik, ki je najin prijatelj še iz srednješolskih časov,« se spominja Nastja. Pravita, da se po poroki ni kaj dosti spremenilo, razen Nastjinega priimka in osebnih dokumentov. Z velikim ponosom pa od takrat drug drugega naslavljata z »žena« oziroma »mož«.

Na njuno poročno pravljico so ju v prazničnem času odslej spominjale tudi prav posebne jaslice, ki sta jih kot poročno darilo dobila od Blaževih starih staršev in tet. »Že komaj čakava, da jih postaviva in si ob okrašeni smrečici prvič kot mož in žena zaželiva vse lepo,« še dodajata. Čez nekaj let želita to praznično tradicijo prenesti tudi na svoje otroke in vnuke. »Želiva si več kot enega otroka, saj oba veva, kako lepo je imeti družbo bratov in sester,« še dodajata Nastja, urednica interaktivnega učbenika, in programer Blaž.


Simply Clever zanimivost: Skupna jima je ljubezen do narave, sprehodov, hribov, pogosto pa sta tudi ob vodi, ker Nastja obožuje jezera, potoke in fontane. In še to: pravita, da se od drugih parov razlikujeta po tem, da se nikoli ne spreta zares.


Helena in Aleš Močnik 

Helena in Aleš s Cerkljanskega sta svojo ljubezen kronala s poroko po 11 skupnih letih, zdaj pa obnavljata staro hiško na kemtiji, ki bo postala njun novi dom in gnezdo za njuno družino. Kar jima ostane prostega časa, ga najraje preživita v gorah, pozimi pa na smučeh.


Simply Clever zanimivostPred poroko sva bila glede barve Superba več kot skeptična, to pa zato, ker sva dobila Superba Sportline v bikoborski rdeči barvi. Najbolj je užival nevestin brat, ki je za poročni dan upravljal delo šoferja!


Tina in Nejc

»Želela sva si sproščene poroke, prav takšne, kot sva midva. Da bo najin poročni dan nekoliko drugačen, so svatje ugotovili že po vabilih, na katerih sta bili s posebnim znakom označeni dve prepovedi – nošnje petk in kravate,« pripoveduje mlada mamica Tina. Ker sta z Nejcem cerkveni obred združila s krstom svojega prvorojen ca Marka že nekaj mesecev pred osrednjim poročnim slavjem, je bila edina formalna obveznost tistega vročega avgustovskega dne civilni obred na Bledu.

»Poleg lepega razgleda na Blejsko jezero in visokih poletnih temperatur je najin civilni obred zaznamoval tudi Marko. Kmalu po začetku je namreč začel godrnjati in nihče ga ni mogel potolažiti. Na koncu sva se poročila z njim v naročju. Skoraj v trenutku, ko ga je Tina vzela v svoje roke, je prenehal jokati in se zadovoljno nasmehnil. Želel je sedeti v prvi vrsti,« se pošali Nejc.

Čeprav se okoli njunega skoraj leto dni starega sina trenutno vrti ves njun svet, Tina in Nejc najdeta tudi trenutke zase. Ob večerih, ko na Marka popazi Tinina mama, se rada odpravita v kino ali pa na prizorišče njune poroke – pikniški prostor v Ribnem pri Bledu, od koder je Nejc tudi doma.»Tam preživimo res veliko časa. Prostor je odmaknjen od ceste in vrveža, veliko je možnosti za športne aktivnosti in za igro najmlajših,« razlaga Nejc.

Vse, kar prostor ponuja, so dodobra izkoristili tudi na poroki, kjer za več kot 30 otrok ni manjkal niti velik napihljiv otroški grad, na katerem so se zabavali vse do večera. »Ko je padel mrak in smo otroke spravili domov spat, pa se je začela zabava. Nejc je kot vedno, kadar se zabavamo, poskrbel za nekaj solo pevskih nastopov,« v smehu razlaga Tina. In čeprav Nejc priznava, da njegov pevski posluh ni najbolj zavidanja vreden, bosta skupaj s Tino med temi prazniki sinčku zagotovo zapela kakšno praznično.

»To so bili naši prvi skupni prazniki, in čeprav jih sicer ne praznujemo na veliko, smo tudi mi poskrbeli za nekaj vzdušja in praznične dekoracije.« Ker je Marko v tem času precej živahen in radoveden, je bila smrečica tokrat malo drugačna in malce manj dostopna za njegove ročice. »Za pravo smrekico bo še čas, a verjetno še ne prihodnje leto,« se skrivnostno nasmehneta Tina in Nejc ter namigneta, da bi lahko njihova družina tedaj štela še enega družinskega člana več.


Simply Clever zanimivostHitro se spreta, a se še hitreje pobotata. Nejc se rad druži s svojimi prijatelji, Tini pa se vedno oddolži tako, da jo pelje kam po njeni želji – na kosilo, v trgovino, na izlet …


Darja in Primož Krnel 

V prijetni vasici Sajevče pri Postojni sta se spoznala Darja in Primož. Njuni poti sta se prekrižali na gasilskem tečaju, kjer je Primož sodeloval kot inštruktor. In ker ju strast do gasilstva povezuje že od začetka, sta se odločila, da bo tudi poroka potekala “po gasilsko”. Sicer skrbita za majhno kmetijo, prosti čas preživljata v naravi, razmišljata pa tudi o naraščaju.


Janja in Dejan Bukovec

»Čeprav se najina poroka ni začela čisto tako, kot sva načrtovala, danes ne bi spremenila prav ničesar. Kljub vsemu je bil to najlepši dan v najinem življenju,« se trenutka, ko sta z Dejanom stopila v zakonski stan, spominja Janja. Zaradi prometnega zamaška je Dejan na zbor svatov zamudil skoraj eno uro, Janja je imela nekaj težav z obleko, a sta kljub temu prve, še predzakonske preizkušnje mladoporočenca spretno prestala. »Malce bolj sem se moral potruditi ob vseh nalogah pri šrangi, pa je šlo,« se pošali Dejan. A slab začetek, dober konec, pravijo. To pa dokazujejo tudi njuni začetki.

»Iskrilo se je že, ko sva se leta 2010 prvič srečala. Našla sva se na plesišču enega izmed ljubljanskih nočnih lokalov, izmenjala nekaj besed in odšla vsak svojo pot,« pripoveduje gostinka Janja. Že kmalu po odhodu iz lokala sta obžalovala, da sta pozabila izmenjati telefonske številke.

A usoda je hotela, da so se njune poti zopet križale. Dve leti kasneje sta se našla na spletnem portalu za zmenke. »Po petih mesecih dopisovanja se nama je nato le uspelo dogovoriti za prvi zmenek, na katerem se kar nisva mogla ločiti. Skupaj sva preživela 36 ur! Spontano sva prevozila pol Slovenije in slednjič na Zbiljskem jezeru postala par,« se spominja programer Dejan.

Danes, nekaj mesecev po poroki, se želita predvsem posvetiti drug drugemu in si spomladi privoščiti tudi čisto pravo poročno potovanje. »Poroka je najini zvezi prinesla nove temelje in poglobila najin odnos, a nama je vzela tudi kar nekaj časa. Tudi pravo poročno potovanje naju še čaka. Spomladi bova namreč odpotovala na Šrilanko, ki jo bova z nahrbtniki na ramenih prečesala po dolgem in počez,« pripovedujeta mladoporočenca, ki se na čarobne peščene azijske obale na stara leta želita tudi preseliti.

»Ne samo da v Aziji uživava, tudi življenje je tam ugodnejše. Morda pa bova tako lahko svojim otrokom in vnukom zapustila tudi kak evro ali dva več,« pojasnjuje mladi par in v en glas doda, da se bo njuna družina že čez približno dve leti povečala najprej za enega, potem pa tudi za drugega člana. Preden povečata svojo družino, bi namreč rada še potovala, da si ustvarita spomine, o katerih bosta nekoč pripovedovala vnukom.


Simply Clever zanimivost: Dejan prosti čas rad izkoristi za urejanje svojega jeklenega konjička, Janja pa za nakupovanje. On se za ure, ki jih preživi z avtomobilom, oddolži tako, da jo pelje kam na izlet, ona pa ga, ko gre z njo po nakupih, v zameno povabi na njegovo najljubše kosilo – suši. Pravita, da jima ne bi šlo tako dobro skupaj, če ne bi bila tako »nora«, kot sta.


Alenka in Žan Gartnar

Alenka in Žan sta se spoznala v zadnjem letniku srednje šole, na maturantskem plesu. Žan je bil tam kot soplesalec Alenkine sošolke in iskrice so preskočile takoj. Magična noč je nekaj let kasneje pripeljala do poroke. Mladoporočenca s svojo psičko Luno raziskujeta skrite kotičke Slovenije in kujeta načrte za prihodnost.


Spoznajte še preostale naše mladoporočence

Sorodni članki