{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Varno v zimo

  • 11. 11. 2014
  • simplyClever
  • Varnost

Kape, šali in rokavice že čakajo v sprednjih delih omar. Smučke so nabrušene. Pa ste med pripravo na zimo pomislili tudi na svoje vozilo?

Da boste varni na cesti, tudi ko prideta mraz in zima, smo pripravili nekaj nasvetov za pripravo vašega vozila.

Umazano in zamrznjeno vetrobransko steklo? Ne, hvala!

Vetrobransko steklo je med vožnjo najbolj izpostavljeno cestnim dejavnikom. Ker v tem letnem času tudi pogosto zmrzuje, med vožnjo pa se hitro umaže, je potrebno za pranje stekla priskrbeti primerno tekočino, ki je odporna pred zmrzovanjem do -35 stopinj pod ničlo.

Brisalci

Pred zimo je priporočljivo pregledati tudi metlice brisalcev, saj guma s časom na njih otrdi in slabo briše mokre ter umazane steklene površine. In ne pozabite od stekla umakniti brisalcev, v primeru napovedi velikih količin snega ali nizkih temperatur. V primeru, da so ti že primrznili, jih prvo odmrznite s tekočino za pranje stekel ali razpršilom proti zmrzovanju, v nobenem primeru pa ne vključujte k steklu primrznjenih brisalcev, predvsem pa po steklu ne polivajte vroče vode!

Kaj pa žarometi?

Čeprav pogosto pozabljamo, se prednja žarometa med vožnjo umažeta še hitreje kot vetrobransko steklo, zato vidimo vedno slabše. Podobno je z zadnjimi lučmi, zaradi česar smo tudi sami vedno slabše vidni. Očistite jih še preden speljete izpred doma. Sploh je potrebno vozilo temeljito očistiti, ko zapade večja količina snega.

Akumulator, ki bo vsemu kos

Jasno je, da je v zimskih mesecih električna poraba izredno visoka. Prav tako je tudi v avtomobilu. Ker je med vožnjo pozimi veliko delujočih funkcij, ki avto in njegove potnike uspešno segrevajo, priporočamo, da preverite stanje akumulatorja, ki je ključen pri delovanju celotne avtomobilske elektronike.

Da nam ne zamrznejo …

Hladilna tekočina: Tudi v hladilno tekočino je priporočljivo doliti sredstvo proti zamrzovanju. Motor vam bo hvaležen, vi pa pravočasno na cilju.

Ključavnice: ključavnice so pogosta tarča nizkih temperatur. Da se temu izognete, lahko pred in po pranju vozila ključavnice zaščitite z odstranjevalci vlage, ki vsebujejo teflon. Ključavnice lahko odmrznete tudi z drgnjenjem kljuke, ker tako s trenjem ustvarite toploto ali pa kar s sapo-izdihom. Nikakor pa ne skušajte ključavnice odmrzniti z gretjem ključa, saj lahko vročina (vžigalnik) uniči vanj vgrajen čip ali oddajnik za daljinsko osrednje zaklepanje.

Vedno s seboj

Da boste pripravljeni na vse razmere, vam priporočamo, da imate v prtljažniku tudi zimske rokavice, strgalo za led, odejo, manjšo (zložljivo) snežno lopato, svetilko in odsevni jopič. Škodile ne bodo tudi delavske rokavice, ki vam bodo prišle prav pri nameščanju verig.

Sorodni članki