{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

Ženska 100tka

  • 19. 6. 2019
  • simplyClever
  • Kolesarjenje

102 kilometra so iz Ljubljane skozi Litijo, čez Bogenšperk pa skozi Krko do Grosuplja in nazaj do Ljubljane prekolesarile Slovenke na specialkah. Kapo dol, punce!

Vseslovenska akcija Ženska 100tka je edinstven in največji tovrstni dogodek v Sloveniji, ki enkrat letno na kolesu združi ženske različnih generacij iz vse Slovenije. Tokrat je potekala že sedmič.


»Tokrat me je najbolj navdušila trasa, ki je do sedaj še nisem poznala. Odpeljati 100 kilometrov po neprometni cesti, ob reki, v senci dreves, ob pokošenih travnikih, pašnikih, polnih konj, med cvetočimi grmi bezga … Čudovito. Punce v moji skupini smo kar med vožnjo res navdušeno druga drugi govorile, kako je tukaj lepo in kje so našli to pot, jaz pa sem si ponavljala, kako je res lepo živeti in doživeti vse to.«
Andreja iz Primorske


Z vetrom v laseh
»Ljubiteljice kolesarstva, specialk in vetra v laseh smo se na že čisto poletno soboto 15. junija 2019 srečale na tradicionalni 7. ženski 100tki in se odpravile na skupinski kolesarski izlet,« pripoveduje organizatorka dr. Marjetka Conradi. No, kolesarski »izlet« je pravzaprav resno popotovanje, dolgo 102 kilometra.

»V Ljubljani, v BTC Cityju, se nas je zbralo 42 kolesark. S tem smo se zagotovo vpisale v zgodovino slovenskega ženskega kolesarstva, saj res ni mačji kašelj na enem mestu zbrati toliko deklet in žena, pripravljenih na specialkah družno prekolesariti 100 kilometrov.« Na štartu so se zaradi varnosti razdelile v 7 skupin po 6 kolesark in se med vožnjo strogo držale cestno prometnih predpisov. Posamezne skupine so štartale v približno pol minutnem razmaku in med kolesarjenjem držale razdaljo od 300 do 500 metrov, da so jih štirikolesniki lahko varno prehitevali ter da jim z vožnjo niso preveč dvigovale pritiska.

»Škoda bi si bilo pokvariti tako lep dan zaradi slabe volje. Iz BTC Cityja smo se podale do Dola, prečkale Savo in nadaljevale proti Litiji. Tukaj nas je čakal malce začinjen odsek z nekaj sto metri makadama, ki pa se ga seveda nismo ustrašile. Iz Litije se je pot vila čez Bogenšperk do Ivančne gorice in nato do vasi Krka. Sledil je blag vzpon po novo asfaltirani cesti v prijetni senci, počasen spust do Grosuplja in še finalnih 25 km nazaj do Ljubljane. In zmaga je bila naša! V Ljubljano smo se vrnile več kot zadovoljne, saj smo naredile nekaj zase in uspešno združile prijetno s koristnim. Prijetna utrujenost, dobra volja, nove izkušnje in nova prijateljstva – popoln dan na kolesu. Rezerviran samo za punce!«

Da je vse potekalo čimbolj brezhibno in že skoraj povsem profesionalno, je dekleta spremljalo tudi spremljevalno vozilo Škoda Superb, rezervirano za prevoz ohlajene vode in za hitro pomoč ob cesti.

»Ker je glavno vodilo našega letnega srečanja druženje in ne čim višja povprečna hitrost, smo se za uresničitev ideje ‘štartati skupaj in končati skupaj z nasmehom na obrazu’ vse skupine na poti večkrat ustavile in se počakale. Zaradi razgibanega terena in nehomogene pripravljenosti udeleženk je namreč nemogoče kolesariti povsem enakomerno. Prav tako smo bolje pripravljene kolesarke pomagale tistim, za katere je bil 100-kilometrski izlet s kolesom nova izkušnja. Med drugim smo menjavale predrte zračnice, nastavljale pozicijo kolesa in še kaj bi se našlo. Da, punce znamo tudi vse to,« je ponosna Conradijeva.


»Letošnja Ženska 100tka je bila nepozabna … Vreme in družba ter prelepa pokrajina. Čudovit dan v super družbi kolesark.«
Edina iz Ljubljane


Kaj pa kavica in še kaj?
»Obvezen postanek seveda ni manjkal. Na 70. kilometru nas je čakala okrepčevalna postaja s kavico in domačim štrudlom, ki ga je naš Superb varno pripeljal do postojanke. Na poti smo srečale kar nekaj moških kolesarjev, ki so se obračali za nami s prenekaterimi hudomušnimi opazkami. ‘Jože, a opaziš kaj čudnega? Pa saj to so vendar same ženske.’«

Drži, žensk na kolesu je vse več, o čemer smo na portalu Simply Clever že pisali (članek si lahko preberete tukaj). »To je dejstvo. Vsako leto nas je več, in to ne samo v sklopu društva Slovenskih specialkark, ampak na splošno specialkark v Sloveniji. Združujemo in povezujemo moči na kolesu, si pomagamo in se vzpodbujamo. Če smo s tem zavrtele svet na bolje, ne vem, zagotovo pa smo veliko naredile zase in za razvoj ženskega kolesarstva v Sloveniji.« Bravo, punce!


»Ženska 100tka je bila odlična izbira za sobotno preživljanje časa na kolesu in spoznavanje novih krajev. Izredno lepa trasa, speljana po neprometnih cestah s čudovitimi razgledi. Odlična družba in pogostitev s kavo in štrudlom na postanku. Z veseljem se še vrnem naslednje leto.«
Suzana iz Idrije


Sorodni članki