{{alert.message}}
 • 19. 3. 2020
 • simplyClever
 • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

 • 21. 10. 2016
 • simplyClever
 • Nasveti

Kakšna je vožnja po meri ljudi, vemo. Kako pa poskrbeti za naše ljubljenčke, da bo pot tudi zanje čim bolj prijetna?

Nekatere živali so naši redni sopotniki, druge se z nami peljejo vsaj takrat, ko jih iz trgovine odpeljemo v njihov novi dom. A pozor: poleg skrbi za udobje in dobro počutje je v vozilu seveda treba poskrbeti tudi za varnost – tako naših živalskih prijateljev kot tudi nas samih. Neustrezno prevažanje živali je namreč zelo nevarno: žival, ki se lahko med vožnjo prosto giblje po avtomobilu, hitro odvrne voznikovo pozornost s cestišča ali vpliva na njegovo rokovanje z vozilom, to pa lahko pripelje tudi do nesreče. Kako torej poskrbeti za udobno in varno pot naših živalskih prijateljev?


Večina živali zelo dobro zaznava čustva svojih lastnikov. Stres, ki ga doživljate med vožnjo, bo tako vplival tudi na njihovo počutje. Seveda velja tudi obratno; nemirna žival bo vplivala tudi na vaše vozniške sposobnosti.


DLAKAVI POTNIK

Večina psov naravnost uživa v vožnji z avtomobilom. Nekateri to izkazujejo z navdušenim laježem, drugi si med potjo privoščijo umirjeno poležavanje ali celo spanec. Vedenje psa med vožnjo je odvisno predvsem od njegovega značaja.

Glasen lajež in nemir psa, ki bi lahko povečala tudi stres voznika, je mogoče umiriti na več načinov. Pred daljšimi popotovanji je tako pse priporočljivo peljati na daljši sprehod in jih na tak način kar se da utruditi, da bo njihova raven energije med vožnjo nizka. Prav tako jih lahko »podkupimo« s kakšnim priboljškom ali igračo, ki jih bo med vožnjo zamotila.

Preden se s psom odpravimo na pot, ga ne hranimo s prevelikimi količinami hrane, da mu ne bi postalo slabo. S sabo moramo imeti zanj dovolj vode, priboljške in igrače za žvečenje med potjo, povodec, pes pa mora imeti tudi ovratnico s podatki o lastniku.

In kako psička že kot mladička sploh navaditi na potovanja z avtom?

 1. Prvi izleti naj ne bodo predolgi in ceste ne preveč zavite, da se mu vožnja ne upre že na začetku.
 2. Cilj teh prvih poti naj bo kraj, kjer se lahko pes prosto igra in teka, saj se mu bo tako vožnja vtisnila v lep spomin.
 3. Po vožnji psa nagradite s priboljškom.

V primeru, ko pes vožnjo slabo prenaša, se je priporočljivo po pomoč zateči k veterinarju. Še zlasti to velja, kadar govorimo o slabosti in bruhanju vašega štirinožnega prijatelja. Veterinar bo navale slabosti zelo verjetno lahko hitro odpravil.

Možnosti za transport vaših štirinožnih prijateljev, ki v avtu potrebujejo svoj ustrezno zavarovan kotiček, je kar nekaj. V vseh primerih bomo tako preprečili kužkovo prosto premikanje po avtu in s tem varnejšo vožnjo, v primeru nesreče pa bomo s tem zmanjšali verjetnost za njegove poškodbe.

“Pse je zaradi varnosti in udobja najbolje prevažati v transportnem boksu, nekateri uživajo tudi na sedežu, na katerem jih zaradi varnosti pripnemo na nastavek za varnostni pas. Med daljšo vožnjo je treba poskrbeti za postanek, da se pes lahko sprehodi, opravi potrebo, za osvežitev, vodo in hrano. Namestiti ga je treba tako, da ne bi prišlo do pregretja in da v žival ne piha (klimatska naprava, odprto okno). Slabost zaradi vožnje lahko preprečimo z zdravili.”
Nika Gregorčič, dr. vet. med.

 

MAČKA: POD AVTO ŽE, V AVTO PA NE!

Za razliko od psov veliko mačk ne mara vožnje z avtomobilom. Hitro jo povežejo z obiski veterinarja, ki pa za mačke običajno niso najbolj prijetni.

Stres in nemir, ki bi povišala tudi raven vašega stresa in nemira ter posledično vplivala na vaše vozne sposobnosti, lahko poskušate zmanjšati na več načinov.

 1. Mačko lahko na vožnjo pripravljate postopoma. Dan pred odhodom v avtomobil namestite njeno najljubšo odejo ali igračo ter jo tako privabite v notranjost.
 2. Tako kot pse tudi mačke med vožnjo zamotijo priboljški.
 3. Za pomoč pa lahko poprosite tudi vašega veterinarja. Ta bo z ustreznimi zdravili pomagal tudi v primeru potovalne slabosti.

Transport mačk je lahko podoben transportu psov. Mačko je najvarneje prevažati v transportnem boksu. Med daljšo vožnjo je treba poskrbeti za postanek in sprehod, da žival opravi potrebo, dobi osvežitev, vodo in hrano. Namestiti jo je treba tako, da ne bi prišlo do pregretja in da v žival ne piha (klimatska naprava, odprto okno …). Če vožnja za vašo mačko predstavlja velik stres, je bolje, da so vožnje čim krajše oziroma med dopustom za take mačke poiščete varstvo.

HRČEK: MALI LJUBKI GLODALEC

Bi končno radi uresničili veliko željo svojega malčka? Odlično! A bodite pripravljeni. Prva stvar, na katero morate biti pozorni pri prevozu hrčkov, je kletka oziroma škatla, v katero boste hrčka med vožnjo varno shranili. Izbrati je treba material, ki ga hrček s svojimi zobmi ne more pregrizti in tako pobegniti ter se prosto gibati po avtomobilu. To bi ogrozilo tako varnost voznika in sopotnikov kot tudi živali same. Kako se torej tega lotiti?

 1. Priporočljivo je izbrati posodo iz plastike, ki jo lahko kupite v vsaki trgovini za male živali ali pa za njo pobrskate po kuhinjskih policah.
 2. A ne pozabite, da potrebuje majhne luknjice, ki mu bodo omogočile dotok zraka.
 3. V posodo za transport dodajte še nekaj mehkega materiala, da bo hrčku vožnja kar se da udobna, za zmanjšanje stresa pa še njegovo najljubšo igračko.
 4. Med vožnjo je priporočljivo, da posodo v naročju drži eden od sopotnikov. Če to ni mogoče, jo varno namestite tako, da je ne bo premetavalo po avtomobilu.

 

(ZLATA) RIBICA: IZPOLNITE JI ŽELJE

Da bo tudi vaša ribica, pa naj bo zlata ali ne, potovala čim bolj udobno, ji izpolnite teh nekaj želja:

 1. Za transport zlatih (ali kakršnih koli drugih) ribic je najbolje uporabiti posebno torbo ali plastično škatlo, ki jo lahko kupite v trgovini za male živali.
 2. Za debelejšimi plastičnimi vrečkami in škatlami pa lahko pobrskate tudi v domači kuhinji. Poskrbite le, da bo vrečka oziroma škatla dobro zaprta in da voda iz nje ne bo uhajala.
 3. Za zmanjšanje stresa med prevozom je priporočljivo tudi, da škatlo ali vrečko pokrijete in tako zagotovite temo, ki žival pomiri.
 4. Ne pozabite tudi na zadostno količino zraka. Med daljšo potjo je treba vrečko ali posodo večkrat odpreti.
 5. Tudi pri prevozu rib je priporočljivo, da vrečka ali posoda ostane v naročju vašega sopotnika.

“Posebej pomembno je, da ne pride do pregretja ali razlitja vode. Ribo je treba prevažati v dovolj velikem in pred razlitjem oziroma razbitjem varnem transportnem akvariju. Če je pot daljša, je morda bolj smiselno, da poskrbimo za oskrbo doma ali varstvo pri prijateljih.”
Nika Gregorčič, dr. vet. med.

PALIČNJAK: HEJ, KDO POTUJE Z NAMI?

Mali, komaj opazni paličnjaki, ki so otrokom tako zelo zanimivi! Med vožnjo jih lahko varno spravite kar v škatlo za čevlje ali kozarec za vlaganje, ki ga pokrijete s folijo. Seveda ne pozabite na luknjice, ki bodo poskrbele za dotok zraka, vendar bodite pazljivi, da so te kar se da majhne in tako onemogočajo pobeg teh malih živalic.

“Paličnjake lahko damo v transportni terarij ali kartonsko škatlo. Na voljo naj imajo tudi svežo hrano in dovolj zraka. Namestimo jih tako, da ne bi prišlo do pregretja.”
Nika Gregorčič, dr. vet. med.

Visoke temperature, ki smo jim priča v poletnih mesecih, vplivajo tudi na naše domače ljubljenčke. Matjaž Emeršič iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poudarja, da je puščanje živali v avtomobilih ob sončnem vremenu zaradi možnosti temperaturnega šoka prepovedano.

IN KDO JE NAJHITREJŠI? HRČEK!