Raziščite ŠKODA svet

Avto za vse potrebe
ŠKODA OCTAVIA

Najbolj priljubljen model ŠKODA je na voljo v več kot 80 kombinacijah oblike, opreme, motorjev in pogonskega goriva.

Spoznajte jo
{{alert.message}}
 • 26. 5. 2018
 • simplyClever
 • Modeli

Najmočnejša in najbolj dinamična Octavia ima motor s 180 kilovati (245 KM), kar je 11 kW (15 KM) več od prej najmočnejše RS različice, RS 230. Močan motor in inovativna tehnologija podvozja, vključno z računalniško nadzorovano zaporo diferenciala VAQ, ponujajo izjemno vozniško izkušnjo.

Preberite članek

Znate pakirati varno?

 • 13. 6. 2017
 • simplyClever
 • Nasveti
 • Prosti čas
 • Varnost

Pravo vprašanje ni, kako pred dopustom vso nujno prtljago spraviti v vedno premajhen prtljažnik. Življenjsko pomembno vprašanje je, kako to narediti pravilno in jo zavarovati za primer trka.

Pri številnih nesrečah je namreč za poškodbe potnikov kriv ravno nezavarovan tovor oziroma prtljaga. Tudi če so vsi potniki pravilno pripeti z varnostnimi pasovi, lahko namreč nezavarovana prtljaga, ki ob trku prileti v potniško kabino, povzroči hude poškodbe. Kako torej pravilno naložimo in zavarujemo prtljago v avtu?

 1. Zadnjo klop prevračajmo oziroma podirajmo le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino.
 2. Tovora nikoli ne polagajmo prosto v prtljažnik – vedno ga naslonimo na naslonjalo zadnje klopi, če je mogoče, za pritrditev uporabimo varnostne pasove v avtu.
 3. Varnostne pasove na zadnji klopi pripnimo ob klop, tudi če zadaj ni potnikov.
 4. Uporabljajmo pritrdilne prstane v prtljažniku.
 5. V avtu imejmo vedno pritrdilne trakove.
 6. Drobne kose prtljage pospravimo v škatle, ostre in daljše kose zavijmo v odejo.
 7. Pazimo na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položimo na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg. pa po možnosti ne odlagamo na mesta za potniki.
 8. Pazimo na preobremenitev avta: največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki.
 9. Posebno težke predmete položimo v prostor za noge sovoznika – če je sedež seveda nezaseden.

Med potjo poskrbite za redne postanke, a ne pozabite: nepridipravi nimajo počitnic! Tukaj je nekaj nasvetov, da se vaš dopust ne bi končal, še preden se je začel!

Sorodni članki