{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

DLAKAVI POTNIK

  • 4. 12. 2015
  • simplyClever
  • Družina

Torbe in vreče v prtljažnik, otroka na zadnje sedeže, med njiju še psa – in gremo! Pa je našemu zvestemu prijatelju tam zadaj res tako udobno in varno, kot si zasluži?

Kaj pa naj mu ne bi bilo všeč, se sprašujete. Otroka pojeta, mama bere turistični vodnik, oče uživa v vožnji. In kuža? Kuža se v vsakem ovinku prekucne na enega izmed otrok. Ker se ne more udobno namestiti, v vožnji niti malo ne uživa. Živčno se premika po avtu, pleza na otroka, s taco sproža pomikanje stekel, da bi gledal skozi odprto okno, liže očeta po ušesih in vratu, skuša skočiti mami v naročje … Zabavno, če bi se dogajalo na domačem vrtu – v avtomobilu pa je to nevarno in zgodba se lahko zelo slabo konča. Pes je živo bitje, ki ga moramo v avtu obravnavati tako kot druge potnike.

PREDEN SE ODPELJEMO

Pes je bitje, ki kliče po pozornosti in nam jo v veliki meri hvaležno vrača. Kljub temu je pes tudi ali predvsem velika odgovornost. Tako kot za otroke je zanj treba skrbeti, ga hraniti, peljati na sprehode, mu zagotoviti udobje in lastni prostor, kjer se bo lahko umiril, ter seveda narediti vse, kar je v naši moči, za njegovo varnost. Ko se odpravljamo na pot z avtom, to pomeni, da moramo zanj pripraviti zadostno količino vode, priboljške, igrače za žvečenje med potjo, povodec in ovratnico z informacijami o lastniku.

MED VOŽNJO

Psi vožnjo prenašajo različno dobro. Enim je povsem zabavna, drugi so nervozni, večina pa je nekje vmes – nad njo niso ravno navdušeni, a znajo potrpeti. V vsakem primeru je priporočljivo, da psa pred vožnjo ne hranimo s prevelikimi količinami hrane, da mu ne bi postalo slabo. Pomembno je, da smo sami med vožnjo strpni in sproščeni, saj psi izjemno dobro čutijo stres ljudi okoli njih in nanj tudi reagirajo.

Da bo vožnja zabavna in varna, mora imeti kosmatinec tudi v vozilu svoj in dovolj velik kotiček, ki je ustrezno zavarovan. S tem preprečimo njegovo prosto premikanje po avtu in vozniku zagotovimo varnejšo vožnjo, hkrati pa v primeru nesreče občutno zmanjšamo verjetnost za poškodbe našega ljubljenčka. Možnosti je veliko in pri izbiri vam je lahko v pomoč tabela na desni.

PRVE POTI

Še preden začnemo s psom potovati na daljše razdalje, se mora – najbolje že kot mladič – na vožnjo navaditi. Prvi izleti naj ne bodo predolgi in ceste naj ne bodo preveč zavite, saj se bo v nasprotnem primeru vašemu ljubljencu vožnja uprla že na začetku. Cilj izleta v tej fazi prilagodite psu. Naj bo to nekje, kjer lahko prosto teka in se igra. Na tak način si bo vožnjo zapomnil kot nekaj, kar ga pripelje do nepozabnega sprehoda. In še to: ob koncu vsakega izleta ga primerno nagradite s priboljškom, da se mu bo dober dan v avtu še bolj vtisnil v spomin. Pa srečno pot! ‹

Sorodni članki