{{alert.message}}
  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Preberite članek

  • 19. 3. 2020
  • simplyClever
  • Nasveti
  • Varnost

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih je najbolje, da ostanete doma. A kaj storiti, ko morate kljub vsemu z avtomobilom v trgovino po hrano?

Tako kot sicer tudi pri opravljanju poti z avtomobilom velja t.i. socialna distanca, torej izogibanje fizičnemu stiku z drugimi. »Če le lahko, ostanite doma. Razen v nujnih primerih. Takrat se na pot odpravite sami, brez sopotnikov. Če to ni mogoče, se pred tem prepričajte, da vaš sopotnik ne kaže aktunih znakov respiratornih bolezni,« razloži Jana Parmová, zdravnica, ki je zaposlena na sedežu podjetja ŠKODA. Ob tem izpostavlja osnovna pravila, ki bi jim morali slediti vsi, četudi smo prepričani, da nismo okuženi.

Kljub temu, da je lahko osebni avtomobil nekakšna mobilna izolacijska komora, ki nam omogoča minimalen kontakt z zunanjim svetom na nujnih poteh, kot je obisk trgovine z živili, lekarne ali zdravnika, pa to kljub temu predstavlja določeno mero tveganja.

Razkuževanje

V primeru, ko se ne morete izogniti stiku z drugimi osebami, bodite še posebej pozorni na preventivne higienske ukrepe. »Dezinficirajte vse površine, ki se jih dotikate pred in po opravljeni poti. Še posebej, če vaše vozilo delite še s kom drugim,« svetuje Parmová.

Dezinficiranje površin v vozilih moramo jemati zelo resno. Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči in nenazadnje tudi gumbe za upravljanje s smerokazi, brisalci in tempomatom. Ob tem ne smemo pozabiti niti na naslon za roke, gumbe za upravljanje pozicije sedeža, zunanje kljuke na vratih in gumb za odpiranje prtljažnega prostora. Vse omenjene točke kontakta so še posebej pomembne za voznike taksijev, ki v tem času še lahko prevažajo potnike.

Ob pomanjkanju razkužil v trgovinah in lekarnah je priporočljivo pobrskati med domačimi zalogami. Za učinkovito razkuževanje površin potrebujete alkoholno raztopino z vsaj 70 % deležem alkohola. Taka razstopina hkrati ne škodi površini vašega vozila. Z alkoholno razstopino v omenjenem deležu namreč razkužujejo vozila v tovarni z vozili ŠKODA, preden jih odpremijo na pot h končnemu lastniku. Pri čiščenju površin v vašem vozilu pa se vsekakor izogibajte peroksidu, saj lahko ta poškoduje površine, na katere ga nanesete. Prav tako se izogibajte čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amonijak, saj lahko poškodujejo zaslon na dotik v vašem vozilu.

Maska za obraz zaščiti ostale, respirator pa vas

V primeru, ko se ne morete izogniti vožnji z drugimi, pri čemer eden izmed njih kaže simptompe okužbe, uporabite zaščitno opremo, maske za obraz in respiratorje. Običajna maska za obraz vas sicer ne bo zaščitila pred okužbo z virusom, lahko pa občutno zmanjša možnost, da tisti, ki jo nosi, z virusom okuži druge ljudi. Za zaščito pred okužbo so učinkoviti respiratorji z označbo razreda kakovosti vsaj FFP3.

Parmová svetuje še, da vozilo, ki ste ga očistili, ob tem tudi dodobra prezračite. Čiščenje zraka v vozilu pa nas pripelje do še enega pomembnega elementa – klimatske naprave. Prek spleta ali na bencinskih servisih lahko najdete različne spreje, s pomočjo katerih prečistite sistem izmenjave zraka v vašem vozilu in na ta način otežite virusu možnost, da bi se v skrajnem primeru pojavil v njem.

Varni tudi na bencinski črpalki

Če se resnično morate voziti z avtomobilom, boste morali na določeni točki zelo verjetno obiskati bencinsko črpalko. Tudi v tem primeru ne pozabite na previdnost pri rokovanju s predmeti na samem točilnem mestu kot tudi pri stiku z zaposlenimi. Če je le mogoče, izberite avtomatsko točilno mesto, kjer obstaja manj verjetnosti, da boste imeli stik z drugimi, saj plačilo opravite kar pri ročki za točenje. Pri točenju vedno uporabite rokavico. Da bi zmanjšali potrebo po pogostem točenju goriva, bodite posebej pozorni, da rezervoar vašega vozila napolnite do konca.

Takoj ko zaključite s točenjem goriva, temeljito umijte roke z milom ali jih dezinficirajte. Dezinfekcijsko sredstvo naj vas na vaših nujnih poteh v času pandemije ves čas spremlja.

Ob plačevanju goriva na bencinski črpalki če se le da uporabite eno izmed sodobnih metod, brezstično kartico ali drugo obliko plačevanja (spletne »denarnice«), kjer ni stika s površinami, kot je terminal, v katerega morate vtipkati pin številko vaše plačine kartice.

Kljub temu, da nekateri zapisani ukrepi delujejo na videz nekoliko pretirani, se moramo zavedati, da sta skrb za soljudi in previdnost v trenutnem obdobju ključnega pomena za uspešno soočanje s pandemijo. Bolj striktno kot upoštevamo ukrepe odgovornih institucij, bolj pripomoremo k preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Le tako se bo lahko življenje čim prej vrnilo v ustaljene tirnice.

Zato bodite sočutni in razumevajoči do soljudi, zmanjšajte fizični stik z drugimi na minimum, omejite nujne poti z avtomobilom, redno in temeljito umivajte roke in v kar največji meri ostanite doma.